I framtiden kan en flytande bastu ligga förtöjd vid Lilje­holmskajen. Det hoppas i alla fall Mathias Leveborn och Edward Beskow. De är entreprenörerna som vill lyfta bastukulturen i Stockholm, och kajen här är en av de platser de intresserar sig för.

Tanken är en bastuflotte i trä, omgiven av vassplanteringar och med en liten pool att doppa sig i inom flotten. 

– Det här är en jättefin plats, men väldigt betongig. Vi vill skapa en mjukare oas. Vi vet att intresset är stort bland stockholmarna. Vi får mejl hela tiden från folk som hört om våra planer här i Liljeholmen och som tycker att det är kul, säger Mathias Leveborn.

Visionsbild av den bastu som det kan bli bygglov för vid Liljeholmskajen. Arkitekt är Max Lindgren

Visionsbild av den bastu som det kan bli bygglov för vid Liljeholmskajen. Arkitekt är Max Lindgren

Max Lindgren/Staffan Millqvist

Beslut den 9 november

Den första höstkylan har kommit krypande när Mitt i träffar Mathias Leveborn vid kajen, i området mellan Årstabroarna och en av solbryggorna. Här vill han och kollegan att bastun ska ligga, om de får permanent bygglov, något som avgörs senare i höst.

Förhandsbeskedet har skiftat. Först var tongångarna från stadsbyggnadskontoret positiva. Sedan kom signalen att man tänkte föreslå att politikerna avslår. Orsaken är detaljplanenen från 2014. I den står det att en brygganläggning för rekreation och uteservering får anläggas vid kajen.

– Vi fick först veta att det skulle gå bra att bygga en bastu om vi tillförde en servering. Det gjorde vi. Sedan kom ändå ett besked om att ansökan inte kan beviljas, ­säger Mathias Leveborn.

Nya besked

Men i slutet av oktober kom åter nya besked – och de gör Mathias Leveborn och Edward Beskow hoppfulla.

– De meddelade att de har ambitionen att kunna godkänna bygglovet om vi gör vissa revideringar. Vi ska träffa stadsarkitekten i början av november och prata om det, säger Mathias Leveborn.

I ett mejl till Mitt i berättar Anders Reinberg, enhetschef vid stadsbyggnadskontoret, om de formuleringar i detaljplanen som kontoret tar hänsyn till. Frågan är bland annat om ”byggnad med kök och även bastu” är planenligt när det står ”byggnad för uteservering” i bestämmelsen ­eller om det endast är en uteservering som får uppföras på bryggdäcket.

Partier driver frågan

Mathias Leveborn påpekar att Stockholms stad i sin kajstrategi från 2022 anser att byggen av bastubad i huvudstadens vatten bör underlättas. 

– Om kontoret föreslår avslag hoppas jag att politikerna går emot det och ­beviljar bygglov i alla fall. Flera partier har ju drivit frågan och inte en enda remissinstans har haft invändningar mot bastun, säger han.

"Jag tror att stockholmarna hellre vill ha en bastu än ännu en uteservering, som det finns hur många som helst av", säger Mathias Leveborn.

"Jag tror att stockholmarna hellre vill ha en bastu än ännu en uteservering, som det finns hur många som helst av", säger Mathias Leveborn.

Angie Gray

Planerar drop in

Mathias Leveborn och ­Edward Beskow öppnade en bastu vid Örnbergets badplats i Aspudden i augusti förra året. Den är en succé med 1 300 medlemmar och 9 000 personer i kö. Där måste man vara medlem. Vid Liljeholmskajen är tanken att kombinera medlemskap med drop in.

Duon har också sökt bygglov för en bastu vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen.