Stämningen gick nästan att ta på i helt fullsatta Rinkeby bibliotek, när Nobel i Rinkeby och Tensta firades under fredagsförmiddagen, för 35:e gången i ordningen sedan starten 1988.

Under hösten har barn från Enbacksskolan i Tensta, Askebyskolan i Rinkeby och Bästa biblioteksklubben på Rinkeby bibliotek studerat årets Nobelpristagare i allmänhet och litteraturpristagaren 2023 Jon Fosse och hans verk i synnerhet – ett arbete som når sin kulmen när det sedan presenteras för pristagaren i egen hög person.

Strax efter klockan 10 anlände Fosse till biblioteket, och möttes av körsång och jubel.

– Vi är mycket hedrade och glada över att du är här i dag, vi ska göra allt för att du ska trivas, sa konferenciererna Isra och Abbas från scenen.

Jon Fosse möttes av körsång av eleverna från Askebyskolan.

Jon Fosse möttes av körsång av eleverna från Askebyskolan.

Stefan Källstigen

Väckt känslor

Eleverna hade bland annat läst utdrag ur Fosses verk Sömnlösa, Långsam musik, Kant och Prosa från en uppväxt, vilket väckt en hel del känslor, tankar och frågor.

Reflektionerna har sedan varit utgångspunkter för deras olika individuella arbeten kring texterna.

– Jag har läst din dikt Ljudet av klockor, och jag kände verkligen att jag kan relatera till den. Man är ju omringad av klockor hela tiden: Klockan man hör hemma när det är tyst, böneutrop, alarmet på morgonen, kyrkklockor – lite överallt, sa Abdinasir som går i nian på Enbackaskolan från scenen, där han var uppe sammanlagt tre gånger.

Jon Fosse under "Nobel i Rinkeby och Tensta" .

Jon Fosse under "Nobel i Rinkeby och Tensta" .

Stefan Källstigen

En annan elev berättade att han blev väldigt glad över att just en norrman vann Nobelpriset.

– Eftersom du är norsk och vi är svenskar, och vi är ju grannländer, sa han, och hela publiken började skratta.

När alla framföranden var över tog en märkbart rörd Jon Fosse plats framför publiken, för att ta emot det flerspråkiga Nobelhäftet där eleverna samlat sina arbeten.

– Det här är en väldigt stark och rörande upplevelse för mig. Det är imponerande att ni har läst mina texter på nynorska, sa han.

Efter framförandena kom Jon Fosse upp på scenen ta emot årets Nobelhäfte och ett porträtt som en av eleverna målat.

Efter framförandena kom Jon Fosse upp på scenen ta emot årets Nobelhäfte och ett porträtt som en av eleverna målat.

Stefan Källstigen

Nöjda

Efteråt var Abdinasir uppspelt.

– Det var nervöst, men det släppte snabbt. Det kändes bra att han skrattade åt mina skämt! Jag är glad att jag fick prata lite om mitt modersmål också, somaliska. Jag sa att det betyder väldigt mycket för mig, och att det får mig att känna mig ännu mer svart när jag pratar det. Jag älskar både svenska och somaliska.

Klasskamraten Fardowsa var även hon uppe på scenen och läste delar ur sitt brev till årets fredspristagare Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Iran. Brevet ska ges till pristagarens man, och sedan förhoppningsvis till slut hitta sin väg till mottagaren.

– Det var så fint att få läsa det högt. Jag skriver bland annat att jag har henne som en idol. Hon kämpar verkligen mot förtryck och för mänskliga rättigheter, säger Fardowsa.

Fika med Fosse

När allt var klart dukades det, som traditionen bjuder, fram te och orientaliska bakverk i mängder. Eleverna som deltagit fick sedan turas om att sitta ner och fika med Nobelpristagaren.

Kowsar och Ghita, som går i femman och är med i Bästa biblioteksklubben, var bland de första som fick chansen att prata lite med Fosse.

– Jag frågade var han får sin inspiration från, och han sa "från vardagen och samhället". Sedan frågade jag hur det kändes att komma till Rinkeby och då sa han att det kändes väldigt bra, eftersom andra Nobelpristagare varit här och talat väldigt gott om det. Han sa tack för allt vårt arbete också, berättar Kowsar.

– Han var väldigt trevlig och snäll!, tillägger Ghita.

Ett minne för livet

Yassin, som går i nian på Enbacksskolan, var också uppe på scenen och pratade om sin kultur.

– Jag berättade om vem jag är, mitt modersmål och min bakgrund. Jag kommer från folkslaget Berber, som bor nära bergen i Nordafrika. Jag själv är från delen i Marocko. Jag är väldigt glad att jag fick chansen att prata om just mitt ursprung, som jag är väldigt stolt över. Jag är otroligt nöjd, det här är verkligen ett minne för livet, säger han.

Han berättar att han ser fram emot att få sätta sig ner med pristagaren.

Vad vill du ställa för frågor till honom?

– Jag vet exakt vad jag ska säga faktiskt. Jag vill veta: Hur kan man hindra ungdomar från att bli kriminella? Jag håller på med ett arbete där jag har träffat psykologer, socialpedagoger och andra viktiga personer och ställt samma fråga, så nu vill jag höra vad Jon Fosse tänker om saken.

Efter ett tag kommer han tillbaka, med ett leende på läpparna.

– Det var ett bra samtal. Han svarade skola och utbildning, det är avgörande i livet. Han sa att "ger du upp på skolan är det extremt lätt att hamna fel".