Råttjägaren Mona Ghalayini har precis parkerat sin hundbil märkt Quality detection dogs utanför de nybyggda bostadsmodulerna längs Fyrspannsgatan i Hässelby strand.
Några av de nyanlända hyresgäster som boendet vänder sig till stannar till på väg ut och tittar undrande på den relativt lilla hunden Lykka som släppts ut och ivrigt springer omkring och viftar på svansen.
"Råtthund" står det på hundens orange väst.
Hoppas på massmord av råttor
Ytterligare sex hundar och två illrar finns redo i burar inne i hundbilen.
Modulhusens avfallskärl finns precis utanför huvudentrén vid modulhusen längs Fyrspannsgatan. Råttorna har lyckats bygga underjordiska gångar för att ta sig in i kärlen.
Stefan Källstigen
Chantelle Small, skadedjursexpert på kommunala Stockholmshem, som anlitat Mona Ghalayini för detta första råttjaktstest i Stockholms stad avslöjar att hon hoppas på massmord på råttor denna dag.
– Råttgift är ju i princip totalförbjudet och det kan ta ett halvår innan råttor närmar sig en råttfälla. Men med denna metod kan de inte gömma sig.
Råttorna har grävt öppningar in i husens avfallskärl utanför huvudentrén och har förmodligen sina råttbon i närheten, får vi veta.
– De vill gärna bo nära platsen de käkar på, säger Mona Ghalayini.
Renodlade råtthundar
Loppans syskon Loppan släpps också ut av Mona och kollegan Bianca Valentin Fridell.
De två renodlade råtthundarna är även syskon och de darrar av spänning innan de lyckas sniffas upp fyra, fem råttbon på 45 minuter.
Råtthunden Lykka har hittat ett råttbo och gräver frenetiskt för att även hitta någon råtta.
Stefan Källstigen
De gräver extra mycket vid ett råttbo som verkar intressant.
Mona tar ut sin sin skyffel för att hjälpa till.
Det som först varit ett lätt duggande över oss övergår till tilltagande regn.
– Råttorna är smarta och har bakvägar. Upplever råttorna fara och panik i ena änden försöker de krypa ut genom sina "escape routs", säger Mona.
Har du specialtränat hundarna för råttjakt?
– Nej, det handlar bara om jaktinstinkt. Däremot måste hundarna ha pannben som heter duga. Råttorna bits i ansiktet vid konfrontationen. Långt ifrån alla hundar klarar det.
Till slut tar Mona beslut om sitt sista vapen: hennes två illrar.
De ska, om allt går som Mona vill, ta sig ner i hålorna och skrämma upp råttorna ur jorden mot Lykkas och Loppans väntande käftar.
Loppan har hittat ett råttbo utanför de råttdrabbade modulhusen i Hässelby strand. Mona Ghalayini tar fram en spade för att hjälpa till att gräva vid råttboendet.
Stefan Källstigen
Illrarna lyckas med uppgiften
Mona tar ut ett grönt nät som hon och kollegan Bianca Valentin Fridell rullar ut och spikar fast i marken, så illrarna inte rymmer.
Man väljer platsen där första råttboet hittades.
Det tar bara några minuter efter att illrarna släppts ned innan en råtta rusar upp ur en håla och tyst huggs ihjäl av Lykka.
Illrarna släppts till slut ner i de lokaliserade råttbona för att skrämma upp råttorna till marken där råtthundarna väntar.
Stefan Källstigen
– Huggen dödar dem direkt, säger Mona.
Kanske ingen massavlivning, men en råtta mindre i Stockholms bostadskvarter i alla fall.
Nöjd med testet
– Jag tycker testet gick bra. Hundarna markerade på aktiva hål, då behöver man inte lägga ner tid och energi på tomma hål. Vi kommer definitivt testa detta igen, men i dagsläget har jag inget nytt datum, säger Chantelle efter testet.
Lykka är snabbt framme när en råtta till slut smiter upp ur ett råttbo utanför modulhusen i Hässelby strand.
Stefan Källstigen
Råttorna är ett växande problem i Stockholm på grund av bostadsbyggena och inflyttningen, betonar hon.
– Vi måste vara beredda att bekosta nya miljövänliga metoder och testa oss fram för att komma till rätta med problemen.
Efter en timme smiter en råtta upp ut ett av råttbona vid kvarteret, bits ihjäl över ryggraden av råtthunden Lykka och slängs åt sidan av hundföraren Mona Ghalayini.
Stefan Källstigen