I en lokal i centrala Brandbergen har kvinnor från olika delar av Haninge samlats för Mamma Uniteds utbildningsprogram.
Idag är det ekonomi och sparande på agendan. Kommunens budget- och skuldrådgivning är på plats.
– Det är svårt på banken med alla handlingar man behöver för att öppna sparkonto till barnen, säger en av deltagarna och diskussionen rullar på.
Emma Zachrisson och Christian Håkansson var på plats från kommunens budget- och skuldrådgivning.
Angie Gray
Syftet med programmet är att ge mammor i socioekonomiskt utsatta områden verktyg för att påverka sina egna och sina barns liv. Målet är att mammorna ska må bättre och stärkas, få ett sammanhang och inkludering, och få ökad kunskap om samhället.
– Man måste vara ödmjuk inför att en del av de kvinnor vi träffar kanske lever i ofrivillig isolering, inte mår så bra, inte arbetar och står en bit från samhället, säger Anja Nordenfelt, grundare och verksamhetschef i den ideella föreningen.
Delar med sig
Programmets lokala koordinator Fatou Ann har pratat med kvinnor över hela Haninge inför starten: på biblioteket, på Haningedagen och på dansen – från Vega till Jordbro. Allt för att rekrytera så många mammor som möjligt.
Fatou Ann är gruppens koordinator.
Angie Gray
– Det är så viktigt att bryta isoleringen. Många kanske inte har någon att prata med och det byggs upp inom en. Det är bättre att ta ut det och komma och träffa andra. Ensamheten är en sjukdom, säger hon.
Det var Fatou Ann som berättade för Daniella Johansson om utbildningen. Hon har med sig 6-månader gamla Jesiel som hon vaggar fram och tillbaka under samtalet.
– Jag är mammaledig och nu börjar det bli kallt och mörkt ute och om man bara är hemma är det lätt att man blir orolig. Här är alla välkomna och man delar erfarenheter med varandra. Jag blir inspirerad av andra mammor som gör saker också. Jag blir peppad av att ta mig hit, säger hon.
6-månader gamla Jesiel sov gott under budgetdiskussionerna.
Angie Gray
Hon har flyttat till Sverige från Indien och tycker ibland det är svårt att veta vad som är "rätt eller fel" här. Träffarna ger henne en chans att prata om det med andra mammor.
– Jag kommer inte bara för att få kunskap för min egen skull utan mycket för barnens framtid. Det har varit bra att få reda på aktiviteter för barnen, till exempel.
För Dinar Niazmand är det tredje träffen. Hon kom till Sverige för ett år sedan från Afghanistan och för henne betyder mötena mycket.
– Jag har inga barn, men det är bra information för framtiden. Vi pratar om hälsa, ekonomi: all information är viktig.
Elizabeth Quintanilla visar andningsövningar. Hon leder "må bra" grupper hos Svenska kyrkan i Jordbro. – Man måste känna sina andetag och använda magen. Det är något vi kan göra för oss själva, tänka på vår kropp och lyssna på den så att vi hjälper kroppen återhämta sig, säger hon.
Angie Gray
Ordet sprids
I blåsten utanför lokalen berättar Anja Nordenfelt och Fatou Ann om uppstarten.
– Det sprids fort att vi finns här nu, mammorna pratar med grannar och vänner. Det handlar mycket om att vi behöver få mammor som ambassadörer och berättar vidare. Man behöver vara ödmjuk för att det tar tid i början. Som mest har vi haft 11 mammor, och det är bra, för de når i sin tur kanske fem mammor var och berättar vidare om till exempel hur socialtjänsten fungerar, säger Anja Nordenfelt.
Enligt Fatou Ann måste de kämpa extra mycket för att nå ut då utbildningen är ny i Haninge. De lagt drygt 80 timmar på att rekrytera.
– Det tar ett tag innan de börjar förstå vad det handlar om men många av mammorna säger redan att de vill fortsätta. Man måste kämpa, såger hon.
Hon berättar att det ibland kan saknas pengar för att ta bussen till träffarna, eller man är orolig för språket eller har till exempel trauma från krig.
– Men då hittar vi sätt att lösa det på. För jag tycker det är så viktigt – det är bättre att de får komma hit och träffa andra.
Anledningen att det blev just Brandbergen menar Anja Nordenfelt är att det inte görs så många initiativ i området.
– Det gör det till exempel i Jordbro. Då kan andra områden bli lite bortglömda. Det behövs kanske i båda Brandbergen och i Jordbro men vi börjar här, säger hon.
– Vi är jättenöjda med den här starten och hoppas nu att det ska bli fler grupper, säger Anja Nordenfelt.
Angie Gray