– Varje rektor bedömer bäst själv vad som är lämpligt för sin skola. De känner sin skola och sina elever bäst. Det finns inget behov för politiken att gå in och detaljstyra, säger utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

Dock är det precis vad regeringen vill göra, och inte bara för Sollentuna utan i form av ett totalförbud mot mobiler i alla grundskolor i hela Sverige.

När Tidöavtalet uppdaterades i december förklarade Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L), att mobilförbudet ska träda i kraft så fort som möjligt men att det kommer att ta något år att bereda frågan.

"Skulle spara tid"

Soley Aksöz Lithborn vill inte riktigt varken hissa eller dissa förslaget om totalt mobilförbud i grundskolan.

– Totalförbud är ett trubbigt redskap, men jag kan se att det skulle spara tid för lärare som då skulle slippa samla in telefoner varje lektion. Och jag vill gärna säkerställa en bra arbetsmiljö för lärare och elever, säger hon.

Skärmtid omdiskuterat

Det är inte bara mobiltelefoner som har debatterats i Sverige den senaste tiden, utan skärmar över huvud taget. I början av september kom Folkhälsomyndighetens nya råd om skärmtid. Enligt råden ska barn i åldern 13–18 år inte ha mer än 2–3 timmars skärmtid per dygn.

Sollentuna kommun har varit tidigt ute när det gäller digitalisering i skolan, och även betonat vikten av den. De nya råden från FHM är inget som kommer att rucka på den inställningen.

– Nej, nej, absolut inte. Vi har verkligen sett fördelarna med en digitaliserad skola. Det handlar inte om att springa runt med paddan i handen. Det är en undervisningsteknik, och den har vi inte sett någon anledning att ifrågasätta, säger Soley Aksöz Lithborn.