30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Därutöver har nio personer fått ett omplaceringserbjudande till andra tjänster inom kommunen, tre av de som erbjöds har tackat nej till detta, och sägs därmed upp.

Det här uppger utbildningschefen Anna Bjurenstam för Mitt i och understryker att siffrorna är föränderliga.

– De personer som har fått ett uppsägningsbesked kommer att vara kvar i våra verksamheter hela vägen fram till december eftersom de arbetar sin uppsägningstid, säger Anna Bjurenstam.

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Under hela hösten kommer man att arbeta "med en väldigt tydlig feedback från verksamheterna" i syfte att se hur det fungerar i förskolan och skolan framåt, förklarar utbildningschefen.

– Hur ser det ut med antal tomma barnplatser och hur ser det ut med personal, det kommer vi fortsätta titta på extra noga i augusti.

Minskat barnantal

Anna Bjurenstam återkommer till det hon sagt upprepade gånger tidigare. De förändringar som görs grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren. En prognos från kommunen visar att 161 platser kommer att stå tomma på förskolorna till hösten. Inom skolan han man sett ett minskat elevantal framförallt i Bro sedan ett antal år.

– Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna. Skulle det tillkomma barn kommer vi att ha fler personal. Så det är ett rörligt mål, säger Anna Bjurenstam.

Inga uppsägningar klara i Uppland-Bro – kommunen backar

Upplands-Bro kommun backar från gårdagens besked att 35 personer sägs upp. I stället menar man att det rör sig om en risk för uppsägning, och att en omplaceringsutredning pågår. Men facket ställer sig frågande till kommunens vändning.

Mitt i:s nyhet om att 35 personer inom skolan i Upplands-Bro sägs upp har fått stor uppmärksamhet och väckt ilska både bland läsare och berörda invånare, föräldrar och anställda.

Kommunens utbildningschef Anna Bjurenstam förklarade under gårdagen att det rör sig om 21 barnskötare och 14 personer inom skolan, främst elevassistenter.

– Det är en av de tråkigaste uppgifterna som man har som utbildningschef, att behöva säga upp medarbetare, sa Anna Bjurenstam under tisdagen.

Uppsägningarna bekräftades även av fackförbundet Kommunal och Sveriges Lärare.

Utbildningschefen vänder

Ett dygn senare, under onsdagseftermiddag så återkommer utbildningschefen Anna Bjurenstam och vill korrigera sitt besked.

– Det korrekta är att det är 35 personer på turordningslistan som blivit informerade om att de riskerar att sägas upp. Därmed pågår det en omplaceringsutredning i syfte att titta på om det finns några andra tjänster att erbjuda. Det är den rätta semantiken. Och om det inte är så att vi kan erbjuda ett annat jobb, då kommer uppsägning att ske.

Under gårdagen sa du att dessa 35 personer sägs upp, varför?

– Jag skulle ha sagt att vi har pratat med individer som finns på en turordningslista och de riskerar att sägas upp. Men först gör man en omplaceringsutredning.

Intentionen är att omplaceringsutredningen ska vara klar under nästa vecka.

Kommunal: Då sker uppsägningarna

Kommunals lokala ordförande Jeanette Karlsson vidhåller att deras medlemmar är varslade om uppsägning.

– Våra medlemmar kommer att skriva på sina uppsägningspapper onsdagen den 12 juni. Samtidigt kommer de att få skriva på en blankett om företrädesrätt för återanställning, säger Jeanette Karlsson.

Sveriges Lärare: Positivt om de tänker om

Lars-Erik Larsson, ordförande för Sveriges Lärare Upplands-Bro, kommenterar Upplands-Bro kommuns nya besked skrifligt till Mitt i:

"Sveriges Lärare ser positivt på att kommunen börjar tänka om och väljer att backa och ge omplaceringsutredningarna mer tid. Förhoppningsvis leder det till färre uppsägningar än vad man inledningsvis gick ut med. Det bästa vore att kommunen väljer ett annat beslutsalternativ helt och hållet. 

Att arbetsgivaren ska göra riskbedömningar och ordentliga omplaceringsutredningar har vi från Sveriges Lärare och Kommunal lyft i samverkan och MBL från första början."

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Inga uppsägningar klara i Uppland-Bro – kommunen backar

Kommunal: Då skriver våra medlemmar på uppsägningarna

Varsel kommer slå hårt mot anpassad grundskola

Beskeden om de 35 tjänsterna inom skolan i Upplands-Bro är ännu ej klara. Ute i verksamheterna går många och väntar på om det blir omplacering eller uppsägning. Sex av dessa personer återfinns på kommunens anpassade grundskola.

De elever som behöver allra störst trygghet och kontinuitet finns inom den anpassade grundskolan i Upplands-Bro.

35 tjänster inom skolans värld riskerar som Mitt i tidigare berättat att sägas upp eller omplaceras, sex av dessa finns inom den anpassade grundskolan som återfinns på Råbyskolan.

Till den anpassade grundskolan kommer elever som behöver extra mycket stöd för att klara av sin skolgång.

Råbyskolan, Bro. Arkivbild.

Råbyskolan, Bro. Arkivbild.

Stefan Källstigen

Om det blir uppsägning eller omplacering vet elevassistenterna Julia Brander, Cecilia Boberg och Marielle Pärnebjörk inte då Mitt i talar med dem den 11 juni. Men inom några få dagar är det sagt att de och resterande kollegor ska få besked.

Deras tjänster kommer att ersättas av andra kommunanställda med längre anställningstid. Helt in enlighet med den lagstiftning som finns på arbetsmarknaden. Men frågan är hur detta blir för barnen i den känsliga verksamheten?

De riskerar att få gå

Julia Brander beskriver att de sex kollegorna som berörs är den grupp som arbetar med de barn som har störst problematik.

– Att låta vårt mående från de här eventuella uppsägningarna påverka arbetet säger också emot det vi vill. Vi vill bara göra det bästa för de här barnen, och därför vill vi vara kvar, för att vi vill jobba med barnen och förstå dem, säger Julia Brander.

Hon får medhåll av Cecilia Boberg och Marielle Pärnebjörk som förklarar att de aktivt sökt sig till skolan eftersom de vill jobba med elevgruppen och har särskild kunskap om just detta.

– Vi har massor av elever som kommer in i skolan, så underlaget finns, men vi har för lite personal. Så ekvationen om uppsägningar går inte ihop, säger Cecilia Boberg.

Brevet till utbildningschefen

I ett brev till utbildningschefen skriver kollegorna om situationen:

”Det väcker starka reaktioner bland oss i arbetsgruppen att höra att kompetent personal, som engagerat sig i att arbeta med våra barn, ska sägas upp. Vi är medvetna om att personkemi, kompetens och erfarenhet spelar en avgörande roll i våra klasser”, står att läsa i brevet.

Det är framförallt däri oron ligger, enligt de tre elevassistenterna.

– Skulle vi prata med föräldrar om det här och säga att nu kommer personal som dels inte har utbildning eller erfarenhet ta över våra tjänster så kommer de gå i taket, säger Julia Brander.



Utbildningschefens svar

Upplands-Bros utbildningschef Anna Bjurenstam har svarat på brevet från personalen på den anpassade grundskolan.

Hon skriver dels det hon tidigare sagt till Mitt i, att förändringarna man nu gör hänger samman med att man ser att det är färre barn både i skolan och i förskolan.

Bjurenstam skriver också: "Vi vill förtydliga att det inte är besparingar i skola och förskola, utan barn/skolpengen är densamma."

Då sker risk- och konsekvensanalys

Vidare skriver hon att man värderar sin kompetenta och erfarna personal högt. Och tydliggör:

"Beslutet om övertalighet är taget i enlighet med arbetsrätten. Vi får inte göra undantag utan fackets godkännande. Vi har inte heller möjlighet att bedriva verksamhet som inte följer kommunallagen med budget i balans."

Enligt Anna Bjurenstams brev till personalen på den anpassade grundskolan så kommer arbetsgivaren att genomföra en risk- och konsekvensanalys för att säkerställa elevernas trygghet.

Nämnda analyser kommer ske då den nya personalen är på plats och nuvarande är uppsagd eller omplacerad.

Till Mitt i säger utbildningschefen att risk- och konsekvensanalyser har gjorts tidigare under processen på den anpassade grundskolan. Samt att man avser göra det igen då en ny organisation är på plats.

Vi vill bara göra det bästa för de här barnen, och därför vill vi vara kvar.

Vad är anpassad grundskola?

Anpassad grundskola är en egen skolform med egna kursplaner. Enligt skollagen ska anpassad grundskola ge elever med funktionsnedsättning en utbildning som är anpassad till varje elevs förutsättningar och som så långt som möjligt motsvarar den som ges i grundskolan. Anpassad grundskola omfattar utbildning i ämnen eller ämnesområden, eller en kombination av dessa.

Källa: Upplands-Bro kommun

Utdrag ur brevet från den anpassade grundskolan:

"Barnen på vår skola befinner sig redan i en sårbar situation på grund av sina individuella behov och problem och vi som vuxna måste föra våra elevers talan. Det är oacceptabelt att utsätta dem för ny personal som förmodligen inte har den nödvändiga förståelsen för deras behov eller bara accepterar omplaceringen på grund av behovet av ett jobb. För att bibehålla en effektiv verksamhet krävs det att personalen verkligen engagerar sig och står bakom det arbete som utförs varje dag, fem dagar i veckan."

Källa: Ett antal anställda på anpassad grundskola/Råbyskolan

Varsel kommer slå hårt mot anpassad grundskola

35 tjänster väntar på besked ✔ "Vi vill bara göra det bästa för de här barnen"

Varslen fortsätter: En hel enhet riskerar att få gå

Inom samhällsbyggnadskontoret i Upplands-Bro har en hel enhet varslats om uppsägning: gata- och parkenheten. Nio tjänster kan försvinna. Nu pågår omplaceringsutredning och därefter kommer besked om framtiden till de berörda.

Det är inte bara skolans område som berörs av varsel och nedskärningar i Upplands-Bro kommun. Nu kommer besked från en annan del av kommunen.

En prognos visar att Upplands-Bro kommun som helhet går mot ett underskott på 80 miljoner kronor för 2024. Till följd av detta har alla kontor och dess kontorschefer fått i uppgift att se över sin bemanning. Det här framgår av ett internt mejl inom samhällsbyggnadskontoret som Mitt i tagit del av.

Kraftigt ökade kostnader

”Vi får kraftigt ökade kapitalkostnader med cirka 60 miljoner kronor per år kopplade till flera stora exploateringsprojekt och övriga investeringsprojekt som nu börjar skrivas av. Till detta kommer också ökade kostnader pga redovisningsregler på 10-20 miljoner kronor per år", skriver man i mejlet som gått ut till personalen.

Vidare står att läsa: "Mot bakgrund av detta behöver kommunen se över bemanningen inom alla kontor. Översynen av verksamheten sker av respektive kontorschef i nära samarbete med kommunens personalavdelning. Övertaligheten kommer i första hand att försöka lösas genom avslutade konsultuppdrag, visstidsanställningar, pensionsavgångar och indragna rekryteringar."

Hos samhällsbyggnadskontoret har nämnda översyn gjorts. Där har resultatet blivit att en hel enhet varslats om uppsägning: gata- och parkenheten.

Utreder omplacering

Totalt berörs nio tjänster. Nu pågår en omplaceringsutredning och därefter kommer de berörda personerna att få besked om man kommer att omplaceras till annat arbete inom kommunen eller sägas upp.

"Med ett varsel om övertalighet följer en naturlig oro bland berörda. Vi strävar efter att alla medarbetare ska få den information och stöd som behövs genom hela processen", står det att läsa i det interna mejlet.

Fackliga företrädare med insyn i processen har bekräftat att det är gata och park-enheten som berörs och att det är nio tjänster som är varslade om uppsägning, och att omplaceringsutredning pågår. Samma information bekräftas av kommunens tillförordnade kommunikationschef Eva Feldt.

Mitt i har sökt berörda chefer, både kommundirektör Ida Texell och tillförordnad samhällsbyggnadschef Maja Taaler Larsson. Ingen av dessa har återkommit vid denna artikels publicering.

Ett mycket utmanande ekonomiskt läge.

Utdrag ur internt mejl:

"Som tidigare informerats om står kommunen nu i ett mycket utmanande ekonomiskt läge. Vi får kraftigt ökade kapitalkostnader med ca 60 mnkr/år kopplade till flera stora exploateringsprojekt och övriga investeringsprojekt som nu börjar skrivas av. Till detta kommer också ökade kostnader pga redovisningsregler på 10-20 mnkr/år. Ett prognostiserat underskott om drygt 80 miljoner kronor under 2024 har identifierats och behöver hanteras för att få en budget i balans inför ingången i 2025."

Källa: Mitt i

Ett prognostiserad underskott för 2024 på 80 miljoner tynger kommunen. Flera fackliga förhandlingar pågår som kommer att leda till att personal kan förlora sina jobb eller omplaceras till andra tjänster.

Ett prognostiserad underskott för 2024 på 80 miljoner tynger kommunen. Flera fackliga förhandlingar pågår som kommer att leda till att personal kan förlora sina jobb eller omplaceras till andra tjänster.

Johanna Wallén

Varslen fortsätter: Här riskerar en hel enhet att få gå

Interna mejlet visar på stort underskott: ”Ett mycket utmanande ekonomiskt läge”