Upplands-Broborna vaknade på torsdagsmorgonen den 5 oktober av att en detonation hade ägt rum i ett villaområde i kommunen. Detonationen var kraftfull och villan som drabbades fick allvarliga skador. 

Enligt kommunpolisen Magnus Nilsson fanns ingen i huset då de kom till platsen och ingen ska heller skadats fysiskt till följd av händelserna. Men de materiella skadorna blev omfattande, både på huset som utsattes för explosionen och även på en del grannfastigheter.

Pressuppbåd i Kungsängen

Några timmar efter explosionen kallade Upplands-Bro kommun till presskonferens i kommunhuset i Kungsängens centrum med anledning av händelsen.

Ett mindre pressuppbåd både från svensk och utländsk media var på plats. Vid två ståbord stod Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschefen i Järfälla och Upplands-Bro samt Upplands-Bros kommundirektör Ida Texell. Stämningen var allvarsam.

– Vi har ett enplanshus i Upplands-Bro som har råkat ut för en sprängning. Det här är ännu ett exempel på hänsynslöst och grovt våldsdåd som vi arbetar med dagligen inom polismyndigheten. Vad som orsakar den här händelsen är för tidigt att säga, vad det beror på och vilka konsekvenser det kan få, säger Torgny Söderberg och fortsätter:

– Men det jag ändå vågar påstå är att det är ett led i pågående dödliga konflikter som tar sig uttryck på det här sättet. Det här jobbar vi med varje dag och samarbetar tätt med kommunen i syfte att förebygga brott.

Ida Texell fortsatte med att uttrycka att kommunen aldrig kommer att acceptera det grova dödliga våldet.

– Vi har sedan två år tillbaka ett samarbete med polismyndigheten, frivården och Järfälla kommun. Här arbetar vi med strategier och medvetna handlingar för att säkerställa att det grova dödliga våldet måste upphöra, säger hon.

I ett villaområde i Upplands-Bro så vaknade grannar av att en kraftfull detonation drabbat ett enplanshus under torsdagen den 5 oktober.

I ett villaområde i Upplands-Bro så vaknade grannar av att en kraftfull detonation drabbat ett enplanshus under torsdagen den 5 oktober.

Mikael Andersson

Sammanföll med kriminella i möte

Det Ida Texell talar om är GVI – Gruppvåldsintervention. Detta är en metod som tidigare, med framgång, prövats i Malmö, då under namnet ”Sluta skjut!”. Nu har metoden spridits över landet för att flera kommuner ska ta del av den, däribland Upplands-Bro och Järfälla.

Av ren tillfällighet hade kommunen kvällen innan, 4 oktober, tillsammans med dess samarbetspartners gått vidare med ett viktigt steg i GVI-arbetet.

Både svensk och internationell media hade kommit till Kungsängen för att lyssna till kommunen och polisen.

Både svensk och internationell media hade kommit till Kungsängen för att lyssna till kommunen och polisen.

Niklas Loman

Ett första call-in är genomfört. Det här är ett möte dit kriminella i Upplands-Bro och grannkommunen Järfälla kallats inom ramen för sina kontakter med frivården. På plats på mötet fanns även representanter från Järfälla, Upplands-Bro, polisen, socialtjänsten, sjukvården och lokalsamhället.

Torgny Söderberg säger till Mitt i att mötet på onsdagskvällen var givande, men tungt. I fokus under mötet var i likhet med tidigare att det grova döda våldet måste få ett slut.

Ida Texell, kommundirektör, Upplands-Bro och Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef Upplands-Bro och Järfälla.

Ida Texell, kommundirektör, Upplands-Bro och Torgny Söderberg, lokalpolisområdeschef Upplands-Bro och Järfälla.

Niklas Loman

Metoden är budskapet

Han beskriver mötesformen som en metod där flera olika talare delade med sig av berättelser om hur våldet har påverkat dem personligen såväl som samhället omkring dem – alla talare kom med samma budskap till de kriminella som deltog.

Hur togs det här budskapet emot av de kriminella som deltog på mötet? 

– Det är för tidigt att säga, men det är ett allvarligt möte som har ett tungt budskap. Så det går inte att riktigt säga hur det togs emot. Vi är nöjda med genomförandet. 

Söderberg vill inte uppge hur många kriminella som medverkade vid mötet.

Flera allvarliga händelser har drabbat Upplands-Bro med anledning av våldsvågen. Portsprängningar i Bro, fyndet av en bombfabrik i Tibble och mordet på en 14-årig pojke som hittades i Hällkana friluftsområde.

I ett villaområde i Upplands-Bro så vaknade grannar av att en kraftfull detonation drabbat ett enplanshus under torsdagen den 5 oktober.

I ett villaområde i Upplands-Bro så vaknade grannar av att en kraftfull detonation drabbat ett enplanshus under torsdagen den 5 oktober.

Mikael Andersson

Kommunen har drabbats tidigare, varför kallar ni till pressträff just idag?

– Vi ses här idag för att vi har sedan en tid tillbaka jobbat mycket förebyggande. Och igår gick vårt arbete med GVI in i nästa steg. När torsdagsmorgonens händelse inträffade fattade jag beslut om att vi behöver nå ut mycket bredare om vad kommunen faktiskt gör, säger Ida Texell.

Hur känns det för dig som högsta tjänsteperson en dag som idag?

– Nu brukar jag fokusera på resultat och ha blicken framåt för vad jag ska åstadkomma i mitt arbete. Men det är klart att jag är ledsen och framförallt så är jag mer motiverad för de viktiga uppdrag vi har fattat beslut om och det vi faktiskt genomför nu. 

Förra helgen skrev Mitt i om att 20-30 barn och unga har rekryterats in i det lokala kriminella Bronätverket bara det senaste året. Hur vill du kommentera det?

– Dels tänker jag att jag har inte de siffrorna själv så jag vet inte var de kommer ifrån. 

Polisen bekräftade siffrorna och det är ju dina egna tjänstepersoner som slår larm om den allvarliga situationen när det gäller rekrytering av barn och unga i artikeln, vad tänker du kring det du har tagit del av? 

– Att det är absolut viktigt att vi fortsätter vårt gemensamma arbete. Det är min känsla och min absoluta uppfattning.

Polisen: Gängrekrytering av barn har eskalerat

Fler och fler barn och unga i Upplands-Bro riskerar att hamna i kriminella nätverk. Det vittnar Mitt i:s källor om. Källorna beskriver läget som "kod röd". Enligt polisen har situationen förvärrats det senaste 1,5 året.

Riskerna för att unga i Upplands-Bro dras in i gängkriminalitet har blivit större den senaste tiden. Kommunpolisen Magnus Nilsson menar att situationen har förvärrats de senaste 1,5 åren.

– Antalet ungdomar som är i absolut risk att rekryteras in i kriminalitet har vuxit och konsekvenserna för dem som på något vis berörs av det här är mycket mycket allvarligare. Det är ju på riktigt liv och död. Så det är allvarligt, säger Magnus Nilsson.

Han berättar att han deltagit vid fem föräldramöten under en och samma vecka, för att just förmedla allvaret i situationen och hur föräldrar bör tänka kring sina barn och ungdomar.

Började på gym

Den här typen av möten har pågått sedan våren 2022. Ett arbete som inleddes i samband med utredningen av mordet på Delta gym i Vasastan den 28 mars 2022 där en i dag 17-årig pojke, med koppling till Bronätverket, dömdes för mordet.

– I den utredningen dyker det upp saker som leder till andra utredningar där vi kan se att väldigt unga individer från Upplands-Bro är involverade i allvarlig brottslighet. Det var en Pandoras ask där socialtjänsten har fått slå knut på sig själv för att arbeta med dessa ungdomar som vi pratar om.

Den 28 mars 2022 sköts en man ihjäl på ett gym i Vasastan. Arkivbild.

Den 28 mars 2022 sköts en man ihjäl på ett gym i Vasastan. Arkivbild.

Mimmi Epstein

Två typer av ungdomar

Mitt i har varit i kontakt med en lång rad källor inom Upplands-Bro kommun som arbetar med barn och ungdomar. De beskriver att läget är allvarligt och akut. ”Det är kod röd”, säger en uppgiftslämnare.

– Det är kris på riktigt. Vi har rekordmånga barn och ungdomar som blir indragna i kriminalitet. Fler än vad vi någonsin har haft, säger en person som arbetar i kommunen och vill vara anonym.

Fler barn och ungdomar riskerar att hamna i kriminella nätverk i Upplands-Bro.

Fler barn och ungdomar riskerar att hamna i kriminella nätverk i Upplands-Bro.

Mikael Andersson

Enligt polisen ser man två typer av ungdomar som riskerar att dras in i grov kriminalitet i Upplands-Bro. Dels de som lockas av pengar och bilar. Dels en annan grupp, som blir förmådda, övertalade eller tvingade att utföra tjänster åt det kriminella nätverket. 

– Den dimensionen som har tillkommit i Upplands-Bro är de på ytan sett normalt fungerande ungdomarna som inte drar vår uppmärksamhet till sig, men ändå dyker upp i våra utredningar för olika brott.

Skulder ersätts av tjänster

Polisens uppfattning är att den gemensamma nämnaren i stor utsträckning är narkotika. 

Magnus Nilsson berättar att påhittade skulder med höga räntor vid narkotikaförsäljning på krita var vanligt för några år sedan. Nu ser man ett skifte: Skulderna har ersatts med att kräva tjänster.

– Man har fått större utväxling i sin egen verksamhet av att ha ungdomar som tvingas utföra tjänster i stället för att man ska få lite extra pengar, säger Magnus Nilsson.

Tom M Kronestedt

De källor som Mitt i varit i kontakt med säger att en stor andel av pojkarna på högstadiet i Upplands-Bro löper risk att rekryteras av det lokala kriminella nätverket Bronätverket.

Hur stor andel av pojkarna det rör sig om kan Magnus Nilsson inte svara på men säger:

– Det är betydligt fler än vad vi skulle önska, det kan vi vara överens om.

Magnus Nilsson förklarar att polisen bedömer att Bro-nätverkets kärna består av 10–15 personer. Där kring finns ett antal människor runt om som används i olika uppdrag.

I absoluta riskzonen

Mitt i:s källor gör bedömningen att 20–30 stycken ungdomar befinner sig i den absoluta riskzonen att rekryteras.

De säger också att 20–30 stycken redan har rekryterats in i Bronätverket det senaste året. Detta tycker Magnus Nilsson är en rimlig siffra.

– Det är liksom inte alla ungdomar överallt. Men det är ett antal ungdomar. Siffran 20–30, ja det är en rimlig bedömning.

Ungdomar lämnar landet

I vissa fall har ungdomar även lämnat landet till följd av situationen. Det rör sig om ”ett fåtal familjer” som polisen känner till.

– En del ungar har blivit skickade till släkt utomlands själva och i vissa fall har familjen följt med. Sedan finns det också exempel där man valt att ta sig till släktingar på andra platser i Sverige. Det är ungdomar där deras föräldrar har gjort bedömningen att om man stannar i Stockholmsregionen så kommer deras son att skadas, skjutas eller dödas, säger Magnus Nilsson.

Bronätverket och Foxtrot

Att Bronätverket och Foxtrot har kopplingar framgår av en rad förundersökningar hos polisen. En av ledarna för Foxtrot är en man som av polis och åklagare kallas för Kurdiska räven, som misstänks stå bakom en betydande del av narkotikahandeln i landet.

Mostphotos

Magnus Nilsson berättar att man vid husrannsakan kan hitta rävringar hos unga människor. Detta är en sorts symbol om tillhörighet till nätverket Foxtrot.

– Den motsvarar litegrann Hell Angels-västen. Den markerar en tillhörighet. Alla fattar inte. Men den som vet, den vet. Och ungdomar vet, säger Magnus Nilsson.

Finns det barn i Upplands-Bro som arbetar direkt åt Kurdiska räven?

– Nej, däremot arbetar de i hans vidsträckta nätverk, som också inkluderar Bro-nätverket, vilket det finns fler exempel på. Vi har individer ner till 13–14 års ålder som springer ärenden. Då ska man inte sätta likhetstecken med att skjuta ihjäl någon, men att det börjar med enklare tjänster.

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Mikael Andersson

Varför har det blivit som det har blivit i Upplands-Bro?

– Därför att de äldre personerna som betecknas som nätverkskriminella har förstått och lärt sig att de kan använda ungdomar till att göra sitt skitgöra. De behöver fotsoldater och springpojkar, kalla det vad du vill.

Enligt Magnus Nilsson finns hela systemet, som polis, socialtjänst, skola, på plats för att jobba med dessa frågor, men att man måste bli bättre på att agera tidigare. Det som krävs framåt är mer samarbete bland dem som arbetar med barn och unga, oavsett område.

– Det kan ju betyda att exempelvis ha de här bra samtalen med en ungdom som kanske bara är nyfiken och lockas av den kriminella världen, att liksom ta det där vuxensnacket, och fråga hur den unga tänker och vad det handlar om.

Vi har individer ner till 13–14 års ålder som springer ärenden.

Så kan du tänka som förälder:

Om man som förälder är orolig för att ens barn riskerar hamna i kriminalitet finns hjälp att få. Så här skriver polisen på sin hemsida:

”Du är inte ensam om din oro. Prata med andra vuxna i din närhet och var öppen för att ta emot stöd och hjälp.

Som förälder är du nästan alltid en av de viktigaste personerna i barnets liv. Så är det även om barnet eller tonåringen inte svarar på tilltal eller om ni bråkar om det mesta. Visa att du finns där, vad som än händer. Fortsätt att ställa frågor och lyssna, och säga som det är. Det finns en falsk bild att kriminalitet är vägen till ett lyckat liv. Det är helt fel. De kriminella lurar barnen i syfte att utnyttja dem.

Alla kommuner och regioner erbjuder stöd till familjer även om det kan se lite olika ut i landet. Är du orolig, vänta inte med att söka hjälp. Sök hellre en gång för mycket än en för lite.”

Varningstecken att hålla ett öga på:

Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga

Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna

Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut

Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil

Har nya värderingar.

Källa: Polisen

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Magnus Nilsson, kommunpolis, Upplands-Bro

Mikael Andersson

Gängen rekryterar allt fler barn

Polisen: ”Vi hittar rävringar hemma hos misstänkta” ✔ Många högstadieelever i riskzonen ✔ Källa till Mitt i: Kod röd

Hjärnan bakom ”sluta skjut” besökte Upplands-Bro

Professor David M. Kennedy har utvecklat och arbetat med GVI-metoden i 30 år. Mitt i träffade honom när han besökte Upplands-Bro, Järfälla och Huddinge inför vårens start av arbetet att komma åt det dödliga skjutvapenvåldet.

Nyligen besökte professor David M. Kennedy och hans kollegor Stockholm för en utbildningsvecka tillsammans med nyckelpersoner i Upplands-Bro och Järfälla som arbetar, och kommer att arbeta­, med GVI, gruppvåldsintervention. Den metod­ som i Malmö gick under namnet ”Sluta skjut”.

– Personalen från kommunen och polisen har varit väldigt generösa med sin tid under veckan. De har med stor vilja delat med sig av sin kunskap och erfarenhet till oss, säger David M. Kennedy, när han slagit sig ner tillsammans med Mitt i:s utsände i ett litet samtalsrum.

Professor David M. Kennedy intervjuas av Mitt i:s utsända i samband med ett besök i Upplands-Bro och Järfälla i slutet av januari 2023.

Professor David M. Kennedy intervjuas av Mitt i:s utsända i samband med ett besök i Upplands-Bro och Järfälla i slutet av januari 2023.

Johanna Wallén

”Extremt få individer”

Inne på Upplands-Bro kommuns trygghetscenter i Bro råder en uppsluppen stämning. En vecka av fördjupande har nått sin final.

Fika, samtal och glada skratt fyller nu lokalen. Uniformerade poliser, tjänstepersoner och semlor syns i det annars så traditionella kontorslandskapet.

– Det man vet här i Upplands-Bro och Järfälla är precis det vi har lärt oss genom åren. Att det är en extremt liten grupp av individer som är aktiva och orsakar det dödliga våldet.

Professor David M. Kennedy i samspråk med kollegor vid besök i Upplands-Bro.

Professor David M. Kennedy i samspråk med kollegor vid besök i Upplands-Bro.

Johanna Wallén

En delegation från det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus öppnar försiktigt dörren. 

– Stort tack David! Vi håller­ kontakten framöver, säger en man i glasögon med ett nöjt leende.

David M. Kennedy har arbetat­ med GVI under de senaste 30 åren och fört ut metoden i en lång rad amerikanska städer. Så väl som i Glasgow, El Salvador, Mexiko­ och Brasilien.

Så ska man nå de kriminella

Han är trygg i att metoden fungerar och att Upplands-Bro och Järfälla har alla möjligheter att lyckas när man till våren ska kommunicera budskapet till målgruppen – de kriminella.

En av flera nyckelfaktorer för att lyckas menar David M. Kennedy precis i likhet med Upplands-Bro kommuns Mattias Jarl och Polisen Järfällas Murat Aydoghan är vikten av lokala förebilder.

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Johanna Wallén

– De kriminella kanske inte respekterar den lokala polischefen eller åklagaren. Men det finns människor i deras liv som verkligen bryr sig om dem och som de själva bryr sig om, säger David M. Kennedy och tillägger: 

– Så en central del är att få dessa nyckelpersoner i lokal­samhället att prata direkt med grupperna och säga: ”vi älskar er, vi bryr oss om er, vi vill inte att ni ska döda, vi vill inte att ni ska dödas eller hamna i fängelset”.

”Vill få stopp på våldet”

David M. Kennedy återkommer hela tiden till kollektivet i olika former. Samhället som grupp och lika mycket de kriminella som grupp. Kennedy menar att skillnaden i effekt på de kriminella grupperna kom i Amerika då polis, social­tjänst och andra aktörer började tala och agera mot grupperna som helhet, inte riktat enbart mot individerna.

– Samhället vill absolut att våldet ska få ett stopp. Det skadar de kriminella grupperingarnas egna samhälle, det skadar familjerna och det skadar människor som bryr sig om dem. När de dödar någon så kommer samhället aldrig att återhämta sig från detta.

För många skjutningar

När David M. Kennedy ställde sig framför Mitt i-fotografen Johanna Walléns kamera stannande en man till och frågade: ”Är det här stjärnan i Bro?”. När mannen fått en förklaring till vem Kennedy är så utbrister han med emfas: ”Ja, det är absolut för mycket som händer, det är för mycket skjutningar”.

Vad vill du säga till allmänheten i fråga om metoden, varför är det här arbetet viktigt?

– Mannen som stannade till utanför när vi fotograferade är svaret. Han sa att det är för många skjutningar och att det måste få ett slut. De flesta människor bryr sig om våldet och alla vill att det ska minska, att samhällen ska bli bättre, säger David M. Kennedy.

När de dödar­ någon­ så kommer samhället­ aldrig att återhämta sig från detta

Det här är GVI

Upplands-Bro och Järfälla­ kommer att införa metoden­ gruppvålds­intervention (GVI) i syfte att komma åt – och stävja – det grova och dödliga skjutvapenvåldet. Det här är samma metod som framgångsrikt prövats
i Malmö, då under namnet ”Sluta Skjut”.

Metoden är utvecklad av amerikanska forskare vid National Network for Safe Communities (NNSC). Arbetet vid centret leds av kriminologen och professorn David M. Kennedy.

Källa: Mitt i

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Professor David M. Kennedy på torget i Bro centrum.

Johanna Wallén

Hjärnan bakom ”sluta skjut”: Så ska våldet stoppas

Amerikanska metoden framgångsrik i Malmö – nu kommer den till Stockholm.