– Jag blev arg och ledsen när vi fick information om nedskärningarna på vår skola. Att det blir så här varje år, att budgeten inte räcker, att det blir sämre och sämre i skolan, säger Malin Lundqvist, högstadielärare i matematik, NO och teknik på Sofielundsskolan.
Där informerade rektorn Katarina Österberg personalen redan i mars om de besparingar som krävs för att hålla budgeten i balans.
– Skolpengen har höjts väldigt mycket men det räcker inte till på vår skola, säger hon.
I fjol steg matpriser och hyran kraftigt, men i år har skolpengen ökat så pass att den kompenserar för kostnadsökningarna, bedömer Katarina Österberg. I stället är det minskade statsbidrag och ett aningen för litet elevunderlag som tvingar fram besparingar, förklarar hon.
– Som rektor måste jag hålla budget, så vi behöver dra ner i personalstyrka.
"Det gjorde mig så arg"
Totalt ska 7,5 tjänster bort till höstterminen, men fler sparåtgärder sker på Sofielundsskolan.
Förberedelseklassen har tagits bort, vilket innebär att nyanlända elever som söker till skolan får en direktplacering i vanlig klass.
Vikarier kommer inte tas in i samma utsträckning som tidigare och trasiga datorer ersätts inte.
Dessutom tas heltidsmentorerna bort.
– Heltidsmentorerna var väldigt uppskattade bland både lärare, elever och vårdnadshavare, men de ses som lite lyx. Att det inte kan få vara bra, det gjorde mig så arg, säger Malin Lundqvist.
Spontan protest
Tillsammans med en kollega och några engagerade föräldrar genomförde hon en spontan mini-demonstration utanför kommunhuset vid nästföljande kommunfullmäktige, i slutet av mars.
Malin Lundqvist fick med sig ett gäng engagerade föräldrar, bland andra Elin Carlsson Filipowicz till vänster och Maria Olovsson till höger .för en spontan demonstration utanför Turebergshuset i samband med kommunfullmäktige den 27 mars 2024.
Privat
Efter det bestämde sig Malin för att anordna en större demonstration och bjuda in lärare och vårdnadshavare.
Hon har skapat en hemsida och med hjälp av en kompis och några kolleger gjort
en kampanjfilm i form av en öppen musikvideo riktad till kommunstyrelsen och hoppas att det ska llocka många till kommunhuset den 23 maj."Ni måste höja budget". Det är huvudbudskapet i den kampanjfilm som Malin Lundqvist hoppas ska hjälpa till att sprida budskapet om demonstrationen den 23 maj.
Malin Lövkvist
– Målet är att hela torget ska vara fullt! Många kanske är obekväma med att stå och ropa slagord och hötta med plakat, men det behöver man inte, säger Malin.
Fler skolor tvingas spara
Hon är själv inte alldeles bekväm med att synas och vara en offentlig person, berättar hon. Men nu kände hon att det var nödvändigt.
– Det skulle verkat lite suspekt med en anonym arrangör, så jag klev fram. Men jag har fått mycket stöd.
Skolornas budgetar har i praktiken krympts för varje år, menar Malin Lundqvist. "Det har inneburit försämringar innan också, även då man inte behövt säga upp personal. Man drar ner på annat först, läromedel och annat, för det sista rektorerna vill är att säga upp folk", säger hon.
Malin Lövkvist
Hur stor uppslutningen blir återstår att se, men engagemanget för skolan tycks vara stort i kommunen. Lokaltidningen Mitt i har fått många mejl från upprörda lärare och föräldrar de senaste veckorna. För det är inte bara Sofielundsskolan som måste spara, visar mejl till vårdnadshavare som Mitt i tagit del av.
Exempelvis måste Rudbeck banta hela 16 heltidstjänster.
På Brageskolan sparar man in på 3,5 tjänster varav två är resurspedagog och skollogoped.
På Silverdalsskolan får klasserna för barn med autism minskad budget med 2,5 miljoner kronor. En lärare och flera elevassistenter sägs upp.
Slår mot alla elever
Malin menar att barn som behöver extra stöd drabbas hårt av besparingarna, men att det slår mot alla elever – även de som har lätt för sig och kan arbeta självständigt.
– Många politiker vill kalla försämringen för effektivisering men med större klasser, färre personal och mindre pengar till läromedel blir kvaliteten sämre, säger hon.
Sollentuna säger sig arbeta för att vara Sveriges bästa skolkommun. Det går inte ihop med att kommunens skolor tvingas skära ner för att klara sina budgetar, tycker Malin Lundqvist.
Malin Lövkvist
Malin är även kritisk till kommunpolitikernas argument att Sollentuna har så bra skolresultat, det genomsnittliga meritvärdet är bland de högsta i Sverige.
– Enligt kommunens hemsida arbetar Sollentuna för att vara "Sveriges bästa skolkommun", men Sollentuna är inte en bra skolkommun bara för att betygen är bra. Det mest avgörande för elevernas betyg är föräldrarnas utbildningsnivå, och där ligger Sollentuna också bland de högsta i Sverige. Jag önskar att kommunstyrelsen och utbildningsnämnden ska förklara vad de menar med en bra skola. För det kan väl inte bara handla om meritvärde? säger Malin.