– Personalen satt hos en annan äldre och hörde en duns. När de tittade ut låg hon i en blodpöl. Hon hade spräckt huvudet och fått en hjärnblödning, berättar Lhea.

Det var 13 februari i år, och inte första gången hennes mamma Harriet ramlade på Enebackens äldreboende.

Under åtta månaders vistelse hann 81-åriga Harriet falla flera gånger utan att personal fanns närvarande. Detta trots att personalen upprepade gånger antecknat att Harriet behövde konstant tillsyn på grund av fallrisken.

Fick föras till sjukhus

Minst två av gångerna skadades hon så att hon fick föras till sjukhus – med en mindre hjärnblödning och senare med fraktur på lårbenshalsen.

Det hjälpte inte att Lhea kontaktade både Forenede care som driver boendet, kommunen och Ivo för att påtala att det saknades personal.

– Jag var själv där en till tre gånger per dag för att jag var tvungen att ha koll på henne, berättar hon.

I slutet av april avled Harriet.

”Min lilla Mamma fick leva sin sista tid i ett helvete˝ skriver Lhea i ett av sina klagomål till IVO.

”Min lilla Mamma fick leva sin sista tid i ett helvete˝ skriver Lhea i ett av sina klagomål till IVO.

Johannes Äng

Dödsorsaken, enligt läkarutlåtandet: ”akut protein- och energiundernäring som följd av Alzheimers sjukdom med långt gången demens”.

En nyligen genomförd operation efter fraktur bidrog också, skriver läkaren.

– Jag är så arg, hon fick lida så mycket, säger Lhea.

Blev ostadig av medicin

Av personalens anteckningar framgår att Harriet på grund av sin sjukdom var mycket rastlös.

Därför medicinerades hon med minst fem mediciner, varav ett par narkotikaklassade.

Redan 14 februari skriver en sjuksköterska:  

”I dagsläget ej rimligt att sätta in mer lugnande då effekten oklar och bidrar till ostadig gång”.

Trots det fortsatte medicineringen.

Enligt Lhea fick hennes mamma under sina åtta månader på Enebacken aldrig vara ute.

Lhea är även kritisk mot att hennes mamma enligt henne inte fick gå ut.

Lhea är även kritisk mot att hennes mamma enligt henne inte fick gå ut.

Johannes Äng

Skyller inte på personal

Ivo har hittills inte agerat med anledning av Lheas anmälningar. Men som Mitt i tidigare rapporterat har personalen på Enebacken tidigare larmat om personalbrist och de problem det skapar.

Lhea betonar att hon inte riktar kritik mot personalen utan strukturen på boendet.

– Personalen är fantastisk, men inte Forenede care. Jag såg ju hur ledsna personalen var när hon hade fallit, säger hon.

Mitt i har sökt Forenade care som inte vill ställa upp på en intervju eller svara på specifika frågor. De kommenterar i mejl:

”Vår nuvarande bemanning är god och villkoren för avtalet ger förutsättningar för en långsiktigt god omsorg trots att det är andra villkor som gäller än det var för tidigare avtal. När en avvikelse uppstår utreder vi den noggrant för att se om det var fel på rutinen eller om det var den mänskliga faktorn – för att sen kunna agera därefter och utveckla verksamheten. Syftet är att löpande tillse att vi blir bättre och att det som skett inte ska kunna hända igen. Vi fortsätter arbeta nära Österåkers kommun med möten varannan vecka för att bygga ett starkt Enebacken. Vi vill dock betona att vi arbetar löpande systematiskt med arbetsmiljö, kvalitet och tar synpunkter som vi får till oss på stort allvar.

Kommunen ansvarig

När det kommer till vem som bär ansvaret för hur Harriet fick tillbringa sin sista tid i livet är Lhea tydlig:

– Jag tycker att det främst ligger på kommunen. De är de som tagit in Forenede care.

– Min mamma var väldigt stressad. Hon behövde personal, säger Lhea.

Forenede care måste betala vite för Enebacken

Företaget Forenede care ska betala viten för brister på Enebackens äldreboende i Österåker. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i ett extrainsatt sammanträde.

10 000 kronor per påbörjad kalendervecka. Det ska vårdbolaget Forenede care betala i vite till Österåkers kommun så länge man inte följer avtalade krav på vårdhygien.

Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i Österåkers kommun vid ett extrainsatt sammanträde i tisdags (1/10).

Enligt kommunen var det helt nyligen, 25 september, vid en av flera planerade oanmälda inspektioner som kommunen genomförde som det visade sig att Forenede care inte följer avtalade krav på vårdhygien.

Risk för de äldre

Bristerna bedöms, enligt kommunen vara ”omfattande och utgör en påtaglig risk för patientsäkerheten”.

Forenede care driver Enebackens vård- och omsorgsboende på uppdrag av Österåkers kommun sedan 2023. I juni i år trädde ett nytt avtal med kommunen i kraft, som bland annat innebär att kommunens möjlighet att styra verksamheten ökat.

Om kvalitetsbrister inte åtgärdas kan vård- och omsorgsnämnden besluta om viten, och som en sista åtgärd säga upp avtalet.

Lovar att åtgärda brister

I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care: ”Oanmälda inspektioner är en viktig del i kommunens arbete och nu har de konstaterat att vi har brustit i vårt utförande. Det tar vi på största allvar och vi har sedan det kom oss till känna påbörjat ett prioriterat arbete med att tillse att detta åtgärdas och inte sker igen. 

Vi konstaterar att kommunen bedömt att där finns en brist samt ett vite och accepterar det och vi tar det på största allvar”. 

Forenede care har avböjt att ställa upp på en intervju.

Enebackens vård- och omsorgsboende

Äldreboendet är Österåkers största särskilda boende.

Många av de boende har demenssjukdomar och två avdelningar har personer med stort omvårdnadsbehov.

Källa: Österåkers kommun

Enebackens äldreboende i drift av forenede care på solskiftesvägen i Åkersberga har stora brister i sin vård till de äldre.

Enebackens äldreboende i drift av forenede care på solskiftesvägen i Åkersberga har stora brister i sin vård till de äldre.

Malin Lövkvist

Kritiserat äldreboende får böta för bristande hygien

Kommunen: ”Påtaglig risk för patientsäkerheten” ✔ Då kan avtalet sägas upp

Fackbasen: ”Enebacken sticker ut”

I tisdags mötte facket Kommunals högsta bas, förbundsordförande Malin Ragnegård, anställda på Enebacken: ”Påverkar patientsäkerheten”.

– Man blir ju både förbannad och också väldigt ledsen, säger fackförbundet Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård efter att ha besökt Enebackens äldreboende i Åkersberga i tisdags (1/10).

– De är ju erfarna och yrkeskunniga välfärdsarbetare som blir så illa behandlade av sin arbetsgivare, när allt de vill är att göra sitt jobb för de äldre, utan att själva bli sjuka.

Vad kan Kommunal göra?

– Det är ett arbete som pågått lång tid. Våra skyddsombud har lagt flera 66a:or* och begärt åtgärder från arbetsgivaren. Vi jobbar hela tiden för att det ska gå framåt, men det är politikerna i kommunen som har det yttersta ansvaret för att det inte ska få fortgå på det här viset.

Forenede care säger att de arbetar tillsammans med er och har dialog? 

– Jag vet inte vad de har för dialog med kommunen, men med de fackliga företrädare jag pratat med lokalt har dialogen inte varit så bra.

Sticker Enebacken ut bland landets äldreboenden?

– Ja, det är många saker som sticker ut. Äldreomsorgen generellt i Sverige är ju underprioriterad och underfinansierad, men det här överträffar ju det. Det är än värre att man skurit ned personalen från en redan låg nivå och gjort om scheman utan någon form av delaktighet.

– Allt pekar på en väldigt osund arbetsplatskultur som inte minst påverkar patientsäkerheten, de äldre. 

Finns det fler fall i Sverige som är lika allvarliga som detta tycker du?

– Inte på det här viset, att det gått så långt.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care.

Forenede care

I en kommentar skriver Roy Sundvall, marknad- och kommunikationschef på Forenede care att bolaget fortsätter sitt utvecklingsarbete i nära samverkan med Österåkers kommun, med möten varannan vecka, och kommer att ”fortsätta söka samverkan med facket och utveckla vårt samarbete så gott vi kan från vårt håll”.

Han tillägger att avtalet med kommunen ger ”goda förutsättningar att bygga ett starkt Enebacken där vi har en bemanning som skapar bra förutsättningar för en god omsorg”.

*Framställan enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljö­åtgärd

”Allt pekar på en osund arbetsplatskultur som inte minst påverkar patientsäkerheten”. 

Fackbas om kritiserade boendet: ”Har gått långt”

Kommunals förbundsordförande besökte Enebacken ✔ Förbannad och ledsen ✔ ”Sticker ut”