Över 45 miljoner kronor extra. Det är vad det kommer att kosta för Region Stockholm att ta över Mandolean AB:s patienter, när avtalet med den privata vårdgivaren löper ut i november.

Från den 1 december är det sedan regionägda SCÄ, Centrum för ätstörningar, som bedriver all ätstörningsvård där patienter behöver läggas in på sjukhus eller få avancerad dagvård.

Vården säkras

För att säkra så att ingen kommer i kläm under övergången så "kör man dubbelt" under hösten.

SCÄ ska öka kapaciteten med 20 extra vårdplatser, 10 för barn och 10 för vuxna, samt över 8 000 vårdkontakter, enligt förslaget i regionens psykiatriutskott.

Förutom SCÄ:s 2 900 patienter ska de sedan kunna ta hand om de 1 500 patienter som årligen fått vård hos Mando.

– Det är otroligt viktigt att övergången för de här patienterna sker på ett tryggt och säkert sätt. Detta är en grupp väldigt sårbara patienter. Med de här förändringarna kommer fler kunna få en individanpassad vård för sin ätstörning och bli friska, säger Sandra ivanovis Rubin (MP) ordförande i psykiatriutskottet.

Kritiserat beslut

När det gäller öppenvård ska den finnas inom psykiatrin (vuxna) och Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin). De som nu ska arbeta med ätstörningsvård ska få utbildning.

När det förra året beslutades att avtalet med Mando inte skulle förlängas mötte det kritik.

Den metod Mando förespråkar, att om patienten lär sig att äta så löser det en del andra problem, står emot regionens argument att samsjuklighet med psykiatriska diagnoser är vanliga och att det då behövs den kompetensen.

Regionen tar över ätstörningsvård

Den slutna ätstörningsvården ska enbart ske i Region Stockholms regi. De vårdplatser som finns hos privata Mandolean upphör.

Slutenvård för ätstörningar och avancerad dagvård ska bara bedrivas i regionens egen regi.

Samtidigt ska specialistpsykiatrin erbjuda öppen ätstörningsvård för vuxna. Barn och ungdomar får gå till Bup, Barn- och ungdomspsykiatrin.

På vårdcentralerna ska personalen få utbildning så att de kan upptäcka ätstörningar och remittera patienterna till den vård de behöver.

Det enligt ett förslag i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Idag bedrivs i princip all ätstörningsvård, såväl slutenvård som öppenvård, vid regionala Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ, och hos de privata Mandoleanklinikerna.

Flera diagnoser

Men nu ska alltså mer av öppenvården ske inom specialistpsykiatrin och Bup.

En fördel är att det är vanligt att patienter med ätstörningar har flera diagnoser, till exempel ångest eller depression.

Och när det gäller tvångsvård får den enligt lagen enbart bedrivas i regionens regi, och då är det lämpligt att samla all slutenvård under en vårdgivare. Det blir också effektivare, enligt förslaget.

Slutenvård kommer att finnas vid SCÄ, som finns på Wollmar Yxkullsgatan på Södermalm, och vid Bup på Sachsska barnsjukhuset, medan den upphör på Mandolean vid Karolinska i Huddinge och på Sofiahemmet.

Hur förbättrar detta vården för dem som drabbas av ätstörningar?

– Framför allt genom tidiga insatser, så att de inte hinner bli så svårt sjuka. Nu hamnar de flesta i slutenvården, säger Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i psykiatriutskottet.

Idag är väntan på att få hjälp vid ätstörningar lång. Omkring en tredjedel av dem som köar har fått vänta i mer än tre månader. I början av året handlade det om 532 personer.

Kommer köerna att kortas nu?

– Ja, med största sannolikhet.

Nygammalt sjukhus

Eftersom patienter även kan behöva somatisk akutvård är tanken att slutenvården ska samordnas och placeras vid ett akutsjukhus. Det finns långt gångna planer på ett "Bup-sjukhus" i Gamla Karolinskas lokaler med start hösten 2024.

Nyordningen börjar införas när nuvarande avtal löper ut i november 2024.

Köerna kommer med största sannolikhet att kortas

Öppen och sluten vård

Slutenvård innebär inläggning på sjukhus. Svårt sjuka kan vårdas mot sin vilja enligt LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Öppenvård sker vid besök på mottagning eller digitalt och kan vara stödsamtal, KBT-E behandlingar och familjebaserade behandlingar.

Källa: Region Stockholm

Stockholms centrum för ätstörningar drivs av Region Stockholm och får fortsätta med slutenvård för ätstörningspatienter.

Stockholms centrum för ätstörningar drivs av Region Stockholm och får fortsätta med slutenvård för ätstörningspatienter.

Ingrid Johansson

Regionen tar över ätstörningsvård

Stor omställning av vården vid ätstörningar. Ska ge mer sammanhållen vård och korta köerna.

Privata ätstörningsklinikerna kan tvingas stänga

Avtalen med Mandolean AB, som bedriver ätstörningsvård för Region Stockholms räkning, upphör.

För patienterna blir det tufft.

– De är livrädda, säger vårdaren Anna Mellin Johansson.

När Anna Mellin Johansson var 19 år, vägde hon 35 kilo. På en så kallad Mandoklinik fick hon hjälp att börja äta och bli frisk.

Numera jobbar hon som "egenerfaren" vid Mando, som stöd för patienterna.

– Jag vet hur det är att vara i deras situation, säger hon.

Men nu är många livrädda, enligt henne, eftersom Region Stockholm stöper om ätstörningsvården och avtalen med privata Mandolean löper ut näst höst.

Ingen privat vård

Slutenvård för ätstörningar och avancerad dagvård ska bara bedrivas i regionens egen regi, och inte som nu både vid regionens centrum för ätstörningar, SCÄ, och Mando.

När det gäller öppenvård ska den finnas inom psykiatrin (vuxna) och Bup (Barn- och ungdomspsykiatrin).

Regionen kommer att upphandla psykiatrisk öppenvård där behandling av ätstörning är ett av kriterierna för att få uppdraget.

Att Mando kommer att kunna få ett sådant avtal är knappast troligt, eftersom de inte bedriver allmänpsykiatri.

Varnas efter feldebitering

Samtidigt har regionen vid en kontroll sett att Mandolean tagit betalt för tjänster som inte ska ersättas, till exempel när patienter äter och registrerar det digitalt, utan kontakt med personal, och "uppburit en betydande ersättning" skriver de i en varning till företaget.

Cecilia Bergh, VD och en av grundarna, hävdar att beskyllningarna är felaktiga och menar att de är ett försök att få bort fokus från att Mandoklinikerna tvingas stänga:

– Hur ska BUP och SCÄ klara att ensamma ta emot alla svårt sjuka patienter? undrar hon.

Enligt henne har Regionen har inte försökt diskutera tänkbara lösningar med dem.

– De lägger därmed ner de bäst fungerande och kostnadseffektiva klinikerna. Majoriteten av Mandos patienter har tidigare varit behandlade i psykiatrisk vård och nu ska de tillbaka till den vård där de tidigare misslyckats. Köerna kommer att bli längre, säger Cecilia Bergh.

"För snäv metod"

Sandra Ivanovic Rubin (MP) är ansvarig politiker. Hon säger att beslutet att inte förlänga avtalen inte har med feldebiteringarna att göra, utan att det handlar om att Mandos metod är för snäv för patientgruppen och att ätstörningsvården behöver en bredare inriktning.

– Det är för många patienter som hamnar i slutenvård. Vi satsar nu på tidiga insatser inom elevhälsa, primärvård och psykiatri, och ökar kapaciteten i flera led, säger hon.

Ett annat argument för att psykiatrin ska ta hand om ätstörningsvården är att samsjuklighet med psykiatriska diagnoser är vanliga och att man då behöver den kompetensen.

Stor patientgrupp

Vid Mandoklinikerna vårdas i dagsläget hundratals patienter, och kön är lång. De har idag även 41 av de 58 slutenvårdsplatser för ätstörningar som finns i regionen.

– Det här är sköra och utsatta patienter. Nu är de rädda att inte hinna klart sin behandling hos oss, och hamna hos SCÄ eller i psykiatrin. Det är inte alla som passar där, säger Anna Mellin Johansson.

Hon menar att för många fungerar Mandos metod bättre, där patienterna först får lära sig äta, och senare i behandlingen tar itu med eventuella psykiatriska symtom.

– Först måste patienten komma i balans. När man är i svält fungerar inte hjärnan, säger hon.

När man är i svält fungerar inte hjärnan,

Dödlig sjukdom

Anorexi har den största dödligheten (över 10 procent) av alla psykiatriska sjukdomar.

Debutåldern ligger vanligen i åldrarna 12-18 år.

Över hälften av patienterna lider även av depression och ångest.

Källa: Läkartidningen, Hjärnfonden

Anna Mellin Johansson hade ätstörningar som ung. Nu stöttar hon patienter vid Mandoklinikerna, och hon är orolig att vården kommer att försämras om Mandoklinkerna tvingas stänga.

Anna Mellin Johansson hade ätstörningar som ung. Nu stöttar hon patienter vid Mandoklinikerna, och hon är orolig att vården kommer att försämras om Mandoklinkerna tvingas stänga.

Ingrid Johansson

Effter regionens granskning –Kliniker för ätstörda kan tvingas stänga

Avtalen förnyas inte – psykiatrin ska ta över vården. "Det passar inte alla" säger Anna Mellin Johansson, vårdare.

Region Stockholm kräver Mandolean på 47 miljoner

Mando-klinikerna har fått ersättning när patienter använt så kallad Mandometer för sina måltider. Fel, enligt regionen. Pengar ska bara betalas ut vid kontakt med vårdpersonal.

Mandolean AB, som bedriver ätstörningsvård för Region Stockholms räkning, har enligt regionen fått för mycket betalt.

Det uppdagades förra året, vid en uppföljning av avtalet, och en varning utfärdades tidigare i år.

Vårdgivaren har felaktigt begärt ersättning om 47 miljoner kronor sedan avtalet ingicks 2019, anser regionen.

Främst handlar det om att patienter som använt Mandometer, ett medicintekniskt hjälpmedel, rapporterats som "internetförmedlad psykologisk behandling".

Någon kontakt med personal har inte noterats i de granskade journalerna, och då berättigar det inte till ersättning.

Ändrades

Men enligt Cecilia Bergh, VD vid Mandolean AB, har regionen ändrat definitionen av vårdtjänster och vårdkontakter från det som angavs när Mandolean fick uppdraget.

– Dessa ensidigt ändrade definitioner har sedan lagts till grund för återbetalningskravet. Regionen saknar dock stöd i avtalet att ändra definitionerna, skriver hon i ett mejl.

Regionen uppger att rättsliga åtgärder är att vänta om inte pengarna betalas tillbaka.

Cecilia Bergh menar dock att Mandolean kommer att få rätt i domstol, men att det lär dröja och att de vid det laget har fått lägga ner.

Nyordning

Det var i somras som regionen beslöt att inte förlänga avtalet med Mandolean AB.

Slutenvård och avancerad dagvård ska nu bara bedrivas i regionens regi. Öppenvård ska finnas inom psykiatrin och Bup, och upphandlas.

Ansvarig politiker Sandra Ivanovic Rubin (MP) har tidigare sagt till Mitt i att förändringarna inte har med felrapporteringen att göra.

Tvingas stänga

Kristdemokraterna har dock ifrågasatt att Mandolean inte får fortsätta, och krävt att en oberoende granskning görs.

Cecilia Bergh menar att Mandolean är utsatt för ett "cyniskt politiskt spel":

– Genom att nu kräva summor som står för en tredjedel av våra klinikers omsättning vill de rödgröna helt enkelt stänga vår verksamhet omgående, skriver hon.

110 000 fel

Det granskade avtalet med Mandolean AB gäller 2019-2023.

Vårdgivaren har felaktigt tagit betalt för drygt 110 000 besök.

Totalt kräver nu regionen att 47 miljoner kronor betalas tillbaka.

Källa: Region Stockholm

Regionen kräver nu tillbaka pengar från Mandolean AB.

Regionen kräver nu tillbaka pengar från Mandolean AB.

Pekka Pääkkö

Regionen kräver privat klinik på 47 miljoner

Granskning: Ätstörningspatienter fick inte träffa vårdpersonal ✔ ”Cyniskt politiskt spel”