När The Museum by Naom öppnade i början av sommaren utlovades en framtida ikon i Stockholms kulturliv. 

Bakom projektet stod Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

– Det vi skapat är något som Stockholm aldrig har sett förut. Och visst skapar det en förväntan, men vi ska överträffa den, sade Janne Broman till Mitt i under pressvisningen.

Men nu, efter bara några månader, har museet gått i konkurs. Flera konstnärer står utan ersättning och riskerar att förlora sina verk, rapporterar Kulturnyheterna.

Bakom öppningen stod Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

Bakom öppningen stod Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

Pekka Pääkkö

En av dem är Malin Bernalt, vars smycken såldes i museets butik. Trots upprepade påminnelser under sommaren har hon inte fått betalt och är nu osäker på om hon någonsin kommer få tillbaka sina smycken.

– Det sätter mig i en utsatt situation som konstnär. Jag har blivit av med en stor del av min kollektion, något jag har arbetat med i tre år, säger Malin Bernalt till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Jag hoppas på att få tillbaka dem, men nu tillhör de ju konkursboet. De ses helt enkelt som köpta av företaget, även om jag inte fått betalt.

Konkursförvaltaren Olov Kling bekräftar för Kulturnyheterna att konstnärerna kan rikta den utestående fakturan till konkursboet, men att verken nu tillhör det.

"Mycket ledsna"

Museet, som sträckte sig över 3200 kvadratmeter på Sergelgatan och kombinerade utställningar, cocktailbar, restaurang och live-scener, hade ambitionen att bli ett "epicentrum för kreativitet".

En AI-parfymmaskin kunde blanda ihop en parfym som passar just dig.

En AI-parfymmaskin kunde blanda ihop en parfym som passar just dig.

Pekka Pääkkö

”Dessvärre har det varit svårt att få till en kapitalinjektion just nu, det i kombination med låga besöksantal i sommar gjorde därför en konkurs oundviklig”, skriver vd:n Angelica Broman i en kommentar till Kulturnyheterna. 

”Vi är mycket ledsna över denna situation då många påverkas, särskilt våra anställda, leverantörer och samarbetspartners.”

Naom öppnar dörrarna: "Ikonisk plats"

The Museum by Naom har slagit upp portarna och lovar att bli en framtida ikon. Startskottet är ett museum – men det ska bli mycket mer.

– Det vi skapat är något som Stockholm aldrig har sett förut, säger Janne Broman.

I hjärtat av Stockholm har The Museum by Naom öppnat sina dörrar och beskrivs av grundarna redan som en "icon in the making".

Bakom det ambitiösa projekt står Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

– Vi försöker bygga en ikonisk plats över tid. Det är så många olika delar för att skapa något som är ikoniskt, säger Janne Broman.

Museet erbjuder en dynamisk lekplats där högkvalitativa samarbeten möjliggörs, enligt Angelica Broman. Att samarbeta med de bästa i världen är nyckeln till framgång, menar duon.

Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm.

Pekka Pääkkö

Fyller väggar och golv

Museet består av sju rum, varav det största erbjuder immersiva, alltså helt omslutande, utställningar med 25 projektorer som projicerar 360-gradiga bilder på väggar och golv.

Just nu ställer den Londonbaserade konstnären Vince Fraser ut “Aṣẹ: Afro Frequencies”, en utställning som utforskar motståndskraft, kulturell stolthet och hur konst kan upplevas med hjälp av avancerade projektioner. Begreppet “Aṣẹ” som betyder “so will it be”, är en filosofi hos Yoruba-folket i Västafrika.

– Elementen i Aşë skildrar de gränser och begränsningar vi upplever som färgade människor i vardagen, men samtidigt fokuserar jag också på att hylla våra förfäder, förklarar Vince Fraser.

Tillbaka till naturen

En trappa ner finner vi Karolina Henkes utställning “Roots of Reflection”, som handlar om konsumtionshets och hennes personliga resa från kommersiell fotograf till skapare av verk i naturmaterial.

Utställningen börjar med ett färgstarkt rum fyllt av plast och kläder och övergår till serien "Back to Nature", där sju barn lever i symbios med naturen.

Här luktar det skog och besökarna kan känna på mossan och lyssna till porlande fontäner.

– Det är min personliga gröna omställning. Jag vill att man ska känna skillnaden från när man har varit i första rummet och hur det känns att komma in här, säger Karolina Henke.

Gruppterapi för AI

I ett angränsande rum presenteras Theresa Reiwers verk "Decoding Bias". Genom en installation där åtta artificiella intelligenser deltar i en gruppterapisession, belyser hon bristen på mångfald bland AI-utvecklare och hur detta leder till diskriminerande algoritmer.

Genom att du svarar på frågor kommer AI-parfymmaskinen blanda ihop en parfym som passar just dig.

Genom att du svarar på frågor kommer AI-parfymmaskinen blanda ihop en parfym som passar just dig.

Pekka Pääkkö

Förutom konstupplevelser erbjuder The Museum by Naom även en design- och museibutik, tre scener och en AI-parfymmaskin. En restaurang och en cocktailbar är på gång.

– Det vi skapat är något som Stockholm aldrig har sett förut. Och visst skapar det en förväntan, men vi ska överträffa den, säger Janne Broman.

Hylla våra förfäder.

20 nya utställningar varje år

Naom kommer på 3 200 kvadratmeter innehålla ett museum med flera utställningssalar, en cocktailbar, restaurang, en kombinerad design- och museibutik, tre scener och en AI-parfymmaskin.

Från start kan gästerna ta del av sex utställningar, med 14–20 nya utställningar planerade varje år.

Adress: Sergelgatan 8, Stockholm.

Pris för entrébiljett: 185-235 kr.

Öppettider i sommar: Måndag-söndag, 08.00-22.00.

Källa: The Museum by NAOM

The Museum by Naom slår upp dörrarna: "Ikonisk plats"

Öppnar i centrala Stockholm ✔ Mer än bara museum ✔ Ska bli en framtida ikon ✔ Janne Broman: "Något som Stockholm aldrig har sett förut" ✔ Satsar på restaurang och cocktailbar