Explosioner i Kärrtorp och Bagarmossen, VMA-larm efter misstänkta granater på en cykelväg i Blåsut och ytterligare en smäll i Årstaberg. Och strax innan midnatt: En till explosion i Upplands-Bro. Allt inträffade under gårdagsdygnet.
Dåden är en del av den flod av sprängningar som sköljt över Stockholm sedan årsskiftet.
Nu har polisen gripit en person med en central roll i våldsvågen, något SVT var först med att rapportera om.
– Vi har i närtid lyckats komma åt en av de drivande bombmakarna. Det vill säga de som konstruerar och sätter ihop de här bomberna, säger Max Åkerwall, biträdande chef i polisområde Stockholm syd, till SVT.
Polisen har gjort beslag av sprängmedel, vapen och färdiga bomber som är riggade att använda direkt.
Krismötena avlöser varandra
Hittills i år har det inträffat ett 20-tal explosioner i Stockholm. En del av dem är sprungna ur gängkrig, men sedan en tid tillbaka har polisen märkt en ny trend. Det handlar om utpressningsdåd mot företagare och privatpersoner.
Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar de många sprängdåden för ”inhemsk terrorism” och justiteminister Gunnar Strömmer (M) har blixtinkallat rådet mot organiserad brottslighet till ett möte på torsdagen den 30 januari.
I dag, onsdag, höll Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen (Noa) en pressträff där myndigheten gav en lägesbild av våldsutvecklingen och vilka åtgärder som ska vidtas.
Polisen uppger att man den senaste tiden har gripit 50 individer i 25 olika ärenden. Det rör som om utförare, bombtillverkare och personer som har gripits utomlands. Och varje vecka förhindras skjutningar och sprängningar, enligt polisen. Men det räcker inte.
– Polisen kraftsamlar nu, framförallt i Stockholm men även nationellt. Vi vidtar åtgärder med till exempel förstärkningar från olika polisregioner, säger Tobias Bergkvist, biträdande regionpolischef i Stockholm.
Rekryteringen förflyttat sig
Allt fler unga under 15 år är beredda att utföra betalda våldshandlingar, vilket beskrivs som en "dramatiskt" ökning. Rekryteringen som tidigare skedde på fotbollsplaner och i trappuppgångar har nu förflyttat sig till digitala plattformar.
Uppdragen läggs oftast ut i vad som annonseras som ”helt legala jobbannonser”, enligt polisen.
– Skillnaden är att de jobben som läggs ut här handlar om ”jappning”, söker en ”klivare”, morduppdrag eller spräng den här porten, förklarar Hampus Nygårds, biträdande chef på Nationella operativa enheten (Noa).
Uppmanar föräldrar
För att stoppa denna utveckling skickade Hampus Nygårds en tydlig uppmaning till vuxna:
– Var uppmärksamma på förändrade beteenden och lägg fokus på vilken typ av aktivitet som sker på den digitala arenan. Om barnet har mer pengar, mer ”cash”, för att kunna undvika att dras in i den här skiten som vi ser pågår, säger han.