Kommunfullmäktige beslutade den 6 att porta bensin- och dieselbilar från området innanför Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen.
Intresseorganisationerna Svensk handel och Visita tycker att staden har gjort en felaktig tolkning av inom vilka områden miljözon 3 kan införas och att beslutet inte är förenligt med proportionalitetsprincipen, alltså att åtgärder inte ska gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet.
De varnar för att zonen kan leda till "förlorade arbetstillfällen och skada våra stadskärnor".
– Även om överklagandet gäller Stockholm är det viktigt att vi får klarhet i regelverken. Vi vill inte att näringslivet och dess företag hamnar i en situation där 290 kommuner ges möjlighet till egna tolkningar av hur miljözon klass 3 får beslutas, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i ett pressmeddelande.
EU sa ja
Miljözonen har prövats av EU för att strida mot den fria rörligheten men fick grönt ljus i april. Staden menar att luftkvaliteten kommer att bli bättre samtidigt som bullret minskar och det snabbar på omställningen till el- och biogas.
Zonen ska införas i slutet av året. Planen är att utöka den i en andra etapp, som planeras att beslutas under första halvan av 2025.
Moderaterna överklagade
Nyligen meddelande förvaltningsrätten att man inte kommer ta upp Moderaternas överklagan av beslutet om att införa miljözon 3. Oppositionspartiet bad rätten om inhibition, att pausa införandet av zonen, i väntan på beslut.
Nu har rätten alltså meddelat att man inte kommer att ta upp ärendet. Men intresseorganisationerna har inte krävt att införandet skjuts upp, utan vill ha klarhet i vilka krav som gäller för att en kommun ska få införa en miljözon klass 3. Annars skulle kommuner kunna tolka regelverket på helt olika sätt, menar Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk handel.
– Om det skulle vara så att kommuner kan tolka regelverket på olika sätt är risken att våra handlare över hela Sverige kommer få olika regelverk att förhålla sig till i olika städer, det är inte hållbart. Det kommer tillföra merkostnader och problem i planering, säger hon och fortsätter:
– En miljözon klass 3 ska endast få införas i tättbebyggt område när luftkvaliteten överstigar EU:s kvalitetsnormer. Det gör de inte i det här området. Dessutom har inte kommunfullmäktige rätt att besluta i de här ärendena, det är trafiknämnden som ska hantera.
Miljözonen får grönt ljus: ”Först i världen”
EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon. Från och med årsskiftet är renodlade bensin- och dieselbilar inte längre välkomna i en del av city.
Stockholms stad har beslutat att införa miljözon klass 3 i ett område i city. EU-kommissionen inledde en granskning i januari 2024 för att säkerställa att detta inte strider mot den fria rörligheten inom unionen.
Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.
– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Från och med 31 december blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av city, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
20 kvarter i city
Stockholms nya miljözon är en del stadens långsiktiga arbete för en stad utan avgaser.
Redan 2021 fastställde staden att innerstaden ska vara utsläppsfri senast 2030. I dag stöder en blocköverskridande majoritet av partierna i Stockholm detta mål.
Den nya miljözonen i Stockholm omfattar till att börja med 20 kvarter i city, vilket motsvarar ungefär 180 000 kvadratmeter. Detta område sträcker sig mellan Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen, inklusive in- och utfarterna vid Klaratunneln på Mäster Samuelsgatan.
Man kommer fortfarande att kunna köra bensinbilar på dessa gator, men inte innanför dem. Planen är att utöka miljözonen i en andra etapp, som planeras att beslutas under första halvan av 2025.
"Avskräckande exempel"
Moderaterna i stadshuset är kritiska till miljözonen. Det riskerar bli ett dråpslag för hela innerstaden, menar Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd.
– Vi är oroade över att S-styrets långtgående miljözon blir ett avskräckande exempel på hur man effektivt tar död på en stadskärna snarare än en förebild för hållbar omställning, säger han och fortsätter:
– I stället för att införa långtgående förbud måste förutsättningar för att faktiskt göra rätt finnas, exempelvis genom väl utbyggd laddinfrastruktur, mer kollektivtrafik och en östlig förbindelse som leder om trafiken.
Lars Strömgren (MP) avfärdar Fjellners synpunkt som verklighetsfrånvänd.
– Christofer Fjellner fortsätter att hävda att avgaser, buller och enorma parkeringar är garanten för ett levande Stockholm. Stockholmarna förtjänar en innerstad med friskare luft och mer plats för cykling och promenader, gröna alléer och sorl från uteserveringar.
Miljözon klass 3
Miljözon klass 3 är en trafikreglering som begränsar vilka fordon som får köra på en gata. Miljözonen tillåter som huvudregel bara elfordon och utsläppssnåla gasfordon. För tung trafik tillåts även utsläppssnåla laddhybrider. Regleringen gäller dygnet runt alla dagar.
Flera fordonstyper som är kopplade till vård och omsorg, säkerhet och samhällsservice är undantagna från miljözonens utsläppskrav. Det gäller bland annat polis, ambulans, färdtjänst och fordon där förare eller passagerare har parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Detta framgår av trafikförordningen, som bestämmer vad som gäller i miljözoner.
Stockholm blir först i Sverige med att införa miljözon klass 3.
Källa: Stockholms stad
Miljözonen blir av.
Klara B Orreteg/Mostphotos
Hårda miljözonen får grönt ljus – bensinbilar portas i innerstan
Bensin- och dieselbilar förbjuds i Stockholms innerstad
Bensin- och dieselbilar förbjuds från delar av Stockholms innerstad. Bara elfordon och utsläppssnåla gasfordon kommer att tillåtas. Ett sätt att minimera den dåliga luften, menar Miljöpartiet.
Den nya zonen kan vara ett sätt att skynda på elektrifieringen av fordon, minska bullret och förbättra luftkvaliteten, uppger Miljöpartiet.
I beslutet hänvisas till en studie från Karolinska institutet som visar att barn som växer upp på gator med höga utsläpp får sämre lungfunktion från sex månaders ålder.
– I dag gör luften i Stockholm att spädbarn får sämre lungor och äldre dör i förtid. Det är en helt oacceptabel situation, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.
Zonen utökas
Från och med 31 december 2024 kommer området innanför Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen att ingå i miljözonen. Det ska alltså fortfarande gå att köra på dessa gator med bensinbil, däremot inte innanför dem.
Även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan ingår.
Totalt ingår 20 kvarter i miljözonen på 180 000 kvadratmeter.
Under första halvan av 2025 ska Stockholms stad fatta beslut om att utöka zonen ytterligare.
– Miljözonen införs i ett område med många gående och cyklister, där luftkvaliteten behöver bli bättre. Det är också en del av city där vi ser att det finns ett stort engagemang för en snabbare elektrifiering, med aktörer som kan vara draglok i omställningen. Därför är det en bra plats att börja på.
Bara elbil i city
Renodlade bensin- och dieselbilar portas alltså från innerstan – med undantag för utryckningsfordon och fordon kopplade till samhällsfunktioner som till exempel vård och omsorg.
Bara elbilar, el-lastbilar och utsläppssnåla gasfordon tillåts.
Miljözon klass 3
Miljözon klass 3 är en trafikreglering som begränsar vilka fordon som får köra på en gata. Miljözonen tillåter som huvudregel bara elfordon och utsläppssnåla gasfordon. För tung trafik tillåts även utsläppssnåla laddhybrider. Regleringen gäller dygnet runt alla dagar.
Flera fordonstyper som är kopplade till vård och omsorg, säkerhet och samhällsservice är undantagna från miljözonens utsläppskrav. Det gäller bland annat polis, ambulans, färdtjänst och fordon där förare eller passagerare har parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Detta framgår av trafikförordningen, som bestämmer vad som gäller i miljözoner.
Stockholm blir först i Sverige med att införa miljözon klass 3.
Källa: Stockholms stad
Lars Strömgren (MP) är trafiknämndens ordförande. – Bussar har stor potential.
Klara B Orreteg