Det lyser inne i lokalen på Termovägen. Det luktar varm choklad. En kvarglömd julgran har överlevt tjugondag knut. 

En handfull ungdomar från Källtorpsskolan sitter framför sina datorer. 

– Vi kan komma hit om vi behöver hjälp med plugget, eller bara sitta och snacka, säger Mehdi, 16. 

Järfällahus samlingsplats T8 på Termovägen öppnade under hösten med syftet att stärka gemenskapen i området.

Det ingen fritidsgård det är tal om. Här finns inga biljardbord, inga Playstations. 

– Det ska mer vara en slags kunskapsgård, säger Mehdi.  

Gabriel Kasto hjälper sextonårige Ramzi med läxorna inne på T8 i Kallhäll.

Gabriel Kasto hjälper sextonårige Ramzi med läxorna inne på T8 i Kallhäll.

Erik Lejdelin

Ungdomarna hjälper till

Under höstlovet var ungdomarna med och målade väggarna. Men det var bara början. I ett rum står kartonger med inspelningsutrustning som ska användas till en musikstudio, i ett annat rum ska en green screen sättas upp.

– De har mycket idéer på vad man kan göra här. Vi utgår från ungdomarnas önskemål, vi är bara här för att förverkliga och hjälpa, säger områdesutvecklaren Gabriel Kasto.

Han driver T8 tillsammans med kollegan Simon Matiwos.

Men det här är inte bara ungdomarnas ställe. Poängen med träffpunkten är att alla grannar, ung som gammal, ska kunna komma hit och träffa varandra. Syftet är att öka gemenskapen och känslan av trygghet i området.

– Det ska bli som områdets vardagsrum, säger Gabriel Kasto.

"Jag tycker att det är tryggt"

Termovägen är med på polisens lista över utsatta områden. Men på frågan om området förtjänar en plats på listan skakar ungdomarna på huvudet.

– Jag tycker det är tryggt här. Jag kan inte minnas att jag sett något med egna ögon, säger Rodwan, 16.

De andra håller med.

– Det händer ju saker överallt nu för tiden. Men jag tycker det finns en gemenskap här, alla känner alla, säger Ramzi, 16.

Gabriel Kasto, uppvuxen och bosatt i Rinkeby, blev positivt överraskad av Termovägen.

– Jag hade en bild av Termo innan jag kom hit, men nu när jag varit här så upplever jag området som hur lugnt och tryggt som helst. Och med den här typen satsningar kommer området bli ännu bättre.

Lokalpolisen i Järfälla säger också att Termovägen kan försvinna från polisens lista senare i år, vilket Mitt i berättat om.

Gabriel Kasto tillsammans med ungdomar från Termovägen. De upplever att området är tryggt och att "alla känner alla". På bild Ramzi, 16, Gabriel Kasto, Dante, 16 och Mehdi, 16.

Gabriel Kasto tillsammans med ungdomar från Termovägen. De upplever att området är tryggt och att "alla känner alla". På bild Ramzi, 16, Gabriel Kasto, Dante, 16 och Mehdi, 16.

Erik Lejdelin

Den senaste våldsvågen

Stockholm har den senaste tiden drabbats av en våldsvåg som saknat motstycke. I mitten av januari sköts det på pendeltågsstationen i Kungsängen för vilken en person sitter häktad. Dagen efteråt sköts det mot en bostad i Kallhäll, där ingen ännu gripits. Den 28 januari sköts en 15-åring till döds i Skogås.

– Det är helt absurt. Det är jobbigt att ungdomar dras in i sån skit. Det finns väl ingen som Gabbe och Simon som kan hjälpa dem. Men vem vet varför de lockas in, de kanske har ekonomiska problem och vill hjälpa familjen, men de gör det på fel sätt, säger Rodwan, 16.

Ett nytt mentorsprogram

Nu i mars drar Järfällahus igång ett nytt mentorsprogram där syftet är att ge ungdomar på Termovägen goda förebilder och en inblick i hur olika typer av karriärer kan se ut.

– Ungdomarna här har mycket frågor inför gymnasievalet och vilken bana de ska välja. Nu satsar vi på att koppla samman dem med personer inom olika yrken, men som alla har liknande bakgrund som ungdomarna.

Förhoppningen är att det i slutändan också ska ge ungdomarna en fot in i arbetslivet.

– Jag skulle vilja starta ett eget företag, kanske med kläder, säger Ramzi, 16.