Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) jublar ikapp med Stockholms oppositionsborgarråd Christoffer Fjellner (M) och oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) efter regeringens besked på torsdagen att motorvägstunneln Östlig förbindelse kan byggas med hjälp av privata aktörer.

– Äntligen! Verkligen välkommet för Nacka, Värmdö och alla Stockholmare. Vi behöver enlänk som binder samman massor med trafik i innerstan, säger Mats Gerdau.

”Tredje gången gilt”

Samtidigt är han luttrad. Han är inte säker på att projektet verkligen blir av. 

– Det är man aldrig. Jag hoppas att det här blir tredje gången gilt.

Östlig förbindelse fanns med i Dennisöverenskommelsen 1992 men kasserades av statsminister Göran Persson (S) 1997. Fredrik Reinfeldt (M) plockade upp motorvägstunneln ur papperskorgen 2014 men Stefan Löfven (S) skrynklade ihop projektet på nytt 2017.

För att undvika att historien upprepar sig har M-topparna skrivit ett brev till Socialdemokraternas gruppledare i Nacka, Stockholm och regionen.

”Måste lösa frågan”

”Beskedet avseende Östlig förbindelse är efterlängtat liksom efterfrågat historiskt av bägge våra partier. Därför anser vi att det av stor vikt att våra två partier, vilka historiskt utmärkt sig som stats-, region- och kommunbärande i Stockholmsregionen, talar med en röst och enas om en gemensam långsiktig linje vad avser projektet”, skriver M-topparna.

– De statsbärande partierna måste lösa den här frågan. Jag ser gärna att fler partier är med. Vi behöver en väldigt bred överenskommelse som kan ligga fast över många val, det här är inget man gör över en kafferast, säger Mats Gerdau.