Salems thai och övrig mat axlar titeln som Årets sunkhak efter tidigare vinnaren i Jakobsberg. Delägaren Anna Röstlund tar vinsten med ro.
Angie Gray
Pia Njurmark, 65, lägger en beställning vid köksdisken. I dag blir det friterad kyckling med ris. Hon berättar att hon brukar beställa lite olika grejer när hon köper mat på "Salem thai och övrig mat".
– Jag brukar äta här ganska ofta. Minst en gång i veckan i varje fall. Det är nära, maten är bra och personalen är trevlig. Annars skulle jag inte komma hit, säger hon.
Salem thai och övrig mat korades nyligen till "Årets sunkhak" av den rikstäckande Facebook-gruppen "Sunkiga hak i Sverige". Det hade inte gått Pia Njurmark förbi.
– Det är ett bra hak. Men sunkigt? Det tycker jag inte. Jag blev snarare förvånad och utbrast: vår thai?! säger hon.
Pia Njurmark har bott i Salemstaden i flera decennier. Hon brukar gå till Salem thai och övrig mat, eller bara "thaien" som den heter i folkmun.
Angie Gray
Uppmärksammades av dottern
Tävlingen görs med glimten i ögat och tar varken hänsyn till maten eller restaurangens insida. Här är det bara utsidan som räknas.
Så när beskedet om förstaplatsen nådde ägarna tog de det hela med ro.
– Jag följer inte gruppen själv. Det var vår dotter som hade sett det och försökte förklara för oss hur stort det här var. Jaja, tänkte vi. Men sen började alla höra av sig, säger delägaren Anna Röstlund som drivit restaurangen i 14 år nu.
Dotterns profetia visade sig stämma. Både media och kunder har den senaste tiden strömmar till den lilla restaurangen på hörnet.
– Det är roligt så klart och vi tycker inte att det har varit negativt på något sätt just för att det är exteriört som gäller. Vi har aldrig varit oroliga för att maten skulle få dålig uppmärksamhet, säger Anna Röstlund.
Jaja, tänkte vi. Men sen började alla höra av sig
Vad är övrig mat?
En snabb blick på Salem thai och övrig mats meny vittnar om flera klassiska thairätter. Men var gömmer sig bakom den övriga maten, som namnet antyder?
– När vi öppnade var vi inte säkra på att restaurangen skulle bära sig med bara thaimat. Så vi tog in lite hamburgare, någon gulaschsoppa och pannkaka till barnen, så att det fanns andra alternativ. Alla i ett sällskap kanske inte gillar thaimat, säger Anna Röstlund.
Anna Röstlund kan hålla med om att utsidan är lite sliten. Kåken är gammal. Inte så konstigt när det också är Sveriges första närlivs som öppnade 1968. "Vi kommer nog inte göra så mycket åt det. Nu är det nästan lite prestigefullt att behålla det som det är", säger hon.
Angie Gray
Men det blev för mycket för kockarna i köket att varva thairecepten med den övriga maten. Så sedan några år tillbaka har den övriga maten strukits från menyn, men namnet bestod.
Kommer ni behålla "övrig mat" i namnet?
– Vi kommer nog låta den vara kvar. Vissa stammisar kan ju fortfarande beställa någon av sina specialare där de kanske vill ha lite hackad biff med pommes. Så helt missvisande är det inte. Och bea kan vi hämta i butiken här bredvid.
Butiken ja. Nära dig. Den äger Anna och de andra delägarna också.
Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”
Det är utsidan som räknas. I alla fall när Sveriges sunkigaste hak ska koras. Och 2023 års vinnare är ingen mindre än Jakobsbergs egna Pizzeria Grand.
– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga, säger krögaren Amer Salih.
I utkanten av Jakobsberg, längst bort i raden av industribyggnader i korrugerad plåt, ligger restaurangen Pizzeria Grand.
En snötyngd markis hålls upp av ett brandgult spännband. Utemöblerna har lämnats åt det svenska vintervädrets makter. Ovanför entrédörren har någon klottrat nonsens.
Krogen är måhända inte värd en omväg enligt Michelinguidens mått, men dess råa yttre har gjort restaurangen till en vinnare i ett annat, något osmickrande, sammanhang.
Hjärtlig men rå tävling
Med 539 röster vann krogen Facebook-tävlingen "Sveriges sunkigaste hak 2023". En grupp där tusentals hängivna fantaster av syltor delar med sig av sina bästa krogtips.
"Önskar att den låg i Luleå! Det där stället hade jag velat besöka!" kommenterade en förmodad Luleåbo på Facebook när det stod klart att vinnarkrogen låg i Jakobsberg.
Mitt i svängde förbi en gråmulen tisdagseftermiddag. Dörren går upp med ordentligt ryck. Lunchrusningen har förmodligen redan ebbat ut, för lokalen ekar tom. Det skramlar till i köket och en man dyker upp och frågar om han kan ta beställningen.
Mannen heter Amer Salih och är både kock och krogägare.
– Jag har inte sett det här faktiskt, säger han och tittar på Facebook-gruppen i telefonen.
Han skrattar till och slår sig ner. Det brandgula spännbandet dinglar utanför fönstret.
Amer Salih krog i Jakobsberg har korats till Sveriges sunkigaste hak.
Erik Lejdelin
Väntar till sommaren
Han tog över krogen för snart fem år sedan. Han har även drivit den grekiska restaurangen Korfu inne i Jakobsberg.
Vad tänker du om utmärkelsen?
– Ja, alltså vi har inte riktigt orkat med det ytliga. Nu är det snö också så det finns inte så mycket att göra åt det nu. Sveriges väder är ju som det är. Vi väntar till sommaren.
Facebookgruppen drivs av kärleken till landets alla syltor och recenserar varken maten eller vad som döljer sig på insidan. Här är det utsidan som räknas.
Affärerna går bra
Trots att fasaden i dag kanske inte lockar förbipasserande i någon högre utsträckning säger han att affärerna går bra. Många anställda från de närbelägna verkstäderna och kontoren kommer hit och lunchar. De erbjuder också utkörning med hjälp de vanliga matbuds-firmorna.
– Kebabpizzan är populär, även kycklingrätterna och den grillade entrecoten.
Tror du att ni kommer få fler kunder efter det här?
– Haha, jag har ingen aning faktiskt. Gruppen har ju 67 000 följare och det var nästan femtusen som röstade, så ja kanske. Men det var bra av er att komma hit och berätta det för oss. För jag hade ingen aning.
Amer Salih har haft krogen i fem år snart.
Erik Lejdelin
Bra av er att komma hit och berätta det för oss
Tävlingen Årets sunkigaste hak
Facebookgruppen "Sunkiga hak i Sverige" har samlat landets mindre charmiga syltor sedan 2013. Gruppen recenserar varken maten eller hur krogarna ser ut på insidan.
Facebookgruppen har idag över 67 000 följare. Varje år ska årets sunkigaste hak koras. Under 2023 års omröstning fick de nominerade totalt 1500 olika röster.
Källa: Årets sunkigaste hak
Han driver Pizzeria Grand i Jakobsberg, krogen som blivit utnämnd Sveriges sunkigaste år 2023.
Erik Lejdelin
Krog i Jakobsberg vinner tävlingen ”Årets sunkhak”
Krögaren hade ingen aning: ”Bra av er att komma hit och berätta det för oss” ✔ ”Vi har inte riktigt orkat med det ytliga”