JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

« 1 ... 6 7 8 9 10 »
SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna.
 Foto: Petter Beckman

SIDA VID SIDA. Rektorn Johan Segerfeldt, styrelseledamoten Dahir Jeite och tidigare ordföranden Mohamed Hagi Farah hjälps åt att bygga samarbete med föräldrarna. Foto: Petter Beckman

Skolresultaten lyfte när föräldrarna fick makten

Nyheter

Om det blir stökigt i en klass sitter föräldrarna med på lektionerna tills det lugnar sig. ”Det känns bra att de får veta vad deras barn gör”, säger Yusuf Omar, elev i Sveriges mest framgångsrika, föräldradrivna skola.

Nyheter
TRYGGA. ”De flesta föräldrar gör nog vad de kan för att deras barn ska må bra, menar Jawed och Zarifa Nourzai, med barnen Ares, 10, Atal, 5 och Sara, 15. (till vänster)
”Hemma skulle vi nog behöva ha lite mer regler”, säger Martin och Lotta, med dottern Jori, 9 år (till höger).
 Foto: Petter Beckman

TRYGGA. ”De flesta föräldrar gör nog vad de kan för att deras barn ska må bra, menar Jawed och Zarifa Nourzai, med barnen Ares, 10, Atal, 5 och Sara, 15. (till vänster) ”Hemma skulle vi nog behöva ha lite mer regler”, säger Martin och Lotta, med dottern Jori, 9 år (till höger). Foto: Petter Beckman

Föräldrar överens: ”Det har nog blivit lite för slappt”

”Räcker inte med bara gosa-gosa”

Nyheter

Hur ska föräldrar kunna stötta barnen om de inte får veta vilka läxor de har? ”Skolan borde ställa högre krav, men också kommunicera bättre”, tycker pappan Jawed Nourzai. Paret Lotta och Martin medger lite motvilligt att regler är bra.

Ako Zelkay är tränare i det lokala fotbollslaget Svensk-Palestinska. Han tycker att det behövs förändring, både från det svenska samhällets sida – och från en del invandrade familjer som han menar fokuserar fel.

Nyheter
Tänker på språket. Amira, Aya, Yasin, Alejandro, Yohanan, Karlo och Arash i Bredängsskolan har vant sig. Men skolmiljön skulle bli bättre om folk använde färre fula ord, menar de.
 Foto: Petter Beckman

Tänker på språket. Amira, Aya, Yasin, Alejandro, Yohanan, Karlo och Arash i Bredängsskolan har vant sig. Men skolmiljön skulle bli bättre om folk använde färre fula ord, menar de. Foto: Petter Beckman

Grovt språk i skolan: "Vi sa inte sånt när vi var i den åldern"

Rektorns grepp: ”Vi visar de fula orden för föräldrarna”

Nyheter

Är det ok att säga ”kn**** din mamma”, bara på skoj? Grovt språk har blivit vanligare i de yngre årskurserna, menar elever vi pratar med. ”Vi själva har vant oss. Men föräldrar kan bli oroliga och det ger skolan ett dåligt rykte.”

Bredängsskolan testar nu nya grepp för att få bort de verbala kränkningarna. – Vi visar skärmdumpar för föräldrarna, för att bli trodda: ”titta vad ditt barn skriver på snapchat”, berättar rektorn Anna Hoffsten.

Nyheter
Säkrare nu. Samah Zaytoun (till höger) är mycket nöjd med studiecirkeln om Covid-19. Mariam Al-Sharifi jobbar som stadsdelsmamma i Järva och ser ett stort informationsbehov.
 Foto: Petter Beckman

Säkrare nu. Samah Zaytoun (till höger) är mycket nöjd med studiecirkeln om Covid-19. Mariam Al-Sharifi jobbar som stadsdelsmamma i Järva och ser ett stort informationsbehov. Foto: Petter Beckman

Vaccineringen: "Jag var osäker på om covid-19 fanns på riktigt"

Nyheter

Samah Zaytoun var inte ens säker på om covid-19 fanns på riktigt. En studiecirkel på Teams där en läkare förklarade fakta och svarade på frågor fick henne att tänka om. ”Det här borde vara obligatoriskt för alla”, säger hon.

Nyheter
Positiv. ”Jag vill lyfta på alla stenar för att få till en mer likvärdig skola”, säger Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg Palmqvist (L).
 Foto: Liberalerna Stockholm

Positiv. ”Jag vill lyfta på alla stenar för att få till en mer likvärdig skola”, säger Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg Palmqvist (L). Foto: Liberalerna Stockholm

Skolborgarrådet öppnar för att kvotera in elever

Nyheter

Lägre skolpeng till friskolor, inga nyfödda barn i skolkö och försök med kvotering av elever. Så vill skolborgarrådet Isabel Smedberg Palmqvist (L) få en jämnare mix i Stockholms skolor. ”Glädjande”, tycker (S) som vill gå ännu längre.

Nyheter
Vill förändra. Åsa Killander, rektor i Hässelby Villastads skola, tycker att systemet är orättvist.
 Foto: Petter Beckman

Vill förändra. Åsa Killander, rektor i Hässelby Villastads skola, tycker att systemet är orättvist. Foto: Petter Beckman

Rektorn i villastan: ”Vi behöver rita om skolans upptagningsområde"

Enkät: Hur minskar vi skolsegregationen?

Nyheter

”Vi behöver se över gränserna för upptagningsområdena om vi ska få likvärdiga skolor. Och vi måste uppmuntra elever att vara nyfikna på varandra", säger rektorn i Hässeby Villastads skola Åsa Killander.

Nyheter
Tryggare. ”I min skola går jag med människor som jag kan relatera till”, säger Nilaa Khan, 15 år, med lillebror Ahaan och pappa Torif.
 Foto: Petter Beckman

Tryggare. ”I min skola går jag med människor som jag kan relatera till”, säger Nilaa Khan, 15 år, med lillebror Ahaan och pappa Torif. Foto: Petter Beckman

Elever: "En segregerad skola kan kännas tryggare"

Nyheter

”Det är totalt uppdelat mellan oss i ’blatteskolan’ och dem i villastan”. 15-åriga Nilaa Khan i Hässelby tycker att mer blandning vore bra. ”Men det är lättare att känna gemen­skap med folk som har samma erfarenheter”, säger hon.

Nyheter
Inga konstigheter. ”Vi ska göra en bra skola för alla barn", säger Mats Strandler, tillträdande rektor.
 Foto: Petter Beckman/Viktor Rydbergs Skolor

Inga konstigheter. ”Vi ska göra en bra skola för alla barn", säger Mats Strandler, tillträdande rektor. Foto: Petter Beckman/Viktor Rydbergs Skolor

Prestigeskola byter antagningsmodell: "Vi vill att barnen ska blandas"

”Bättre än att lotta ut skolplatserna”

Kommentar: Lyckas det här ändras hela skoldebatten

Nyheter

Ingen har testat det förr: Att ta in hälften av eleverna från närområdet och hälften från en yttre kö. Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor startar nytt i mång­kulturella Fisksätra – och hoppas kunna minska skolsegregationen.

Hallå där... Amanda Hurst, skolchef i Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor som i höst öppnar en ny F-9-skola i tidigare Fisksätraskolan.

Att stänga skolor i utsatta områden och bussa iväg eleverna för att skapa blandning har prövats på flera håll i Sverige. I Nacka testar man nu det motsatta: att locka elever från villorna till miljonprogrammet. Lyckas experimentet kan det påverka hela skoldebatten, skriver Mitt i:s Petter Beckman

Nyheter
Engagerad. Naveed Khan är nöjd med undervisningen i Igelboda skola, men undrar vart de etniska svenskarna tog vägen. Med sonen Yaman, brorsdottern Falak och dottern Eshal.
 Foto: Petter Beckman

Engagerad. Naveed Khan är nöjd med undervisningen i Igelboda skola, men undrar vart de etniska svenskarna tog vägen. Med sonen Yaman, brorsdottern Falak och dottern Eshal. Foto: Petter Beckman

Skolsegregationen: ”Nu har nästan alla etniska svenskar försvunnit”

Vad är viktigt när du väljer skola?

Nyheter

För tre år sedan var Igelboda skola i Saltsjöbaden en blandad skola. ”Nu har nästan alla etniska svenskar försvunnit”, konstaterar pappan Naveed Khan. ”Är det rimligt år 2020 att folk väljer skola efter etnicitet?”, undrar han.

Nyheter
« 1 ... 6 7 8 9 10 »

Senaste nyheterna

Paret Karin Westberg, 90, och Stig Wennström, 86, träffades på seniorboendet Tor där de bor. Nu hoppas de slippa att någonsin flytta in på ett äldreboende.  – Vi har flyttat in tillsammans så vi kan ta hand om varandra. Just nu är det mest Stig som tar hand om mig, säger Karin Westberg.  De båda köade i fem år att få en plats på seniorboendet, väl på plats är de mycket nöjda. – Man känner i stort sett alla på boendet, i alla fall till ansiktet. Det är fint, säger Stig Wennström. – Och så träffade jag Karin där och kände mig direkt förälskad. Det har hållit i sig.

Paret Karin Westberg, 90, och Stig Wennström, 86, träffades på seniorboendet Tor där de bor. Nu hoppas de slippa att någonsin flytta in på ett äldreboende. – Vi har flyttat in tillsammans så vi kan ta hand om varandra. Just nu är det mest Stig som tar hand om mig, säger Karin Westberg. De båda köade i fem år att få en plats på seniorboendet, väl på plats är de mycket nöjda. – Man känner i stort sett alla på boendet, i alla fall till ansiktet. Det är fint, säger Stig Wennström. – Och så träffade jag Karin där och kände mig direkt förälskad. Det har hållit i sig.

Pekka Pääkkö

Då finns 1200 fler 80-plussare på Lidingö

Nyheter

80-plussarna på Lidingö beräknas bli drygt 1200 fler om tio år. Staden behöver därför skapa betydligt fler platser på sina äldreboenden. Samtidigt satsar man på att färre ska behöva en sådan plats.

Nyheter
Paret Karin Westberg, 90, och Stig Wennström, 86, träffades på seniorboendet Tor där de bor. Nu hoppas de slippa att någonsin flytta in på ett äldreboende.  – Vi har flyttat in tillsammans så vi kan ta hand om varandra. Just nu är det mest Stig som tar hand om mig, säger Karin Westberg.  De båda köade i fem år att få en plats på seniorboendet, väl på plats är de mycket nöjda. – Man känner i stort sett alla på boendet, i alla fall till ansiktet. Så det är fint, säger Stig Wennström. – Och så träffade jag Karin där och kände mig direkt förälskad. Det har hållit i sig.

Paret Karin Westberg, 90, och Stig Wennström, 86, träffades på seniorboendet Tor där de bor. Nu hoppas de slippa att någonsin flytta in på ett äldreboende. – Vi har flyttat in tillsammans så vi kan ta hand om varandra. Just nu är det mest Stig som tar hand om mig, säger Karin Westberg. De båda köade i fem år att få en plats på seniorboendet, väl på plats är de mycket nöjda. – Man känner i stort sett alla på boendet, i alla fall till ansiktet. Så det är fint, säger Stig Wennström. – Och så träffade jag Karin där och kände mig direkt förälskad. Det har hållit i sig.

Pekka Pääkkö

1200 fler 80-plussare på Lidingö på ingång

Om 10 år är öborna över 80 många fler ✔ Krävs fler boenden

Nu är hyreshöjningen för 2025 klar.

Nu är hyreshöjningen för 2025 klar.

Tomas Stark

Så stor blir Sollentunahems hyreshöjning 2025

Nyheter

Den nya hyresnivån för Sollentunahems bostäder 2025 är färdigförhandlad. Den nya hyran gäller från och med 1 januari 2025.

Nyheter
Nu är hyreshöjningen för 2025 klar.

Nu är hyreshöjningen för 2025 klar.

Tomas Stark

Så stor blir Sollentunahems hyreshöjning 2025

Utdragen tvist i fjol – det här kom parterna överens om i år

Solnas Alvar Strand och Elliot Tolinsson högst upp.

Solnas Alvar Strand och Elliot Tolinsson högst upp.

Nils Nordman, Solna BTK

Medaljregn över Solna bordtennis

Sidan 4-5

Solna BTK tog sitt första mästerskapsguld plus tre medaljer till när DM avgjordes nyligen.

Sidan 4-5
Solnas Alvar Strand och Elliot Tolinsson högst upp.

Solnas Alvar Strand och Elliot Tolinsson högst upp.

Nils Nordman, Solna BTK

Nu märks Trulseffekten – på prispallen

Solna bordtennis fick sitt första mästerskapsguld ✔️ Fyra DM-medaljer